MINISTAR JOVIĆ NA SASTANKU O VODOPRIVREDNIM PITANJIMA BiH i R. HRVATSKE
16-10-2020, 15:32

U Ljubuškom je danas održan sastanak međudržavne Podkomisije za sliv Jadranskog mora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Raspravljano je o vodoprivrednim pitanjima od zajedničkog interesa vezanim za zaštitu voda, vodosnabdijevanje, odbranu od poplava i ostalim temama iz područja vodne privrede od zajedničkog interesa.

Učesnici su istaknuli kako je od kraja 2017. do 2019. godine potpisano ukupno pet provedbenih ugovora za presječene sisteme – situacije kada se izvorište nalazi s jedne strane granice a korisnici vode su i iz druge države. To su provedbeni ugovori Posušje - Imotski, Vrgorac - Ljubuški, Neum - Dubrovnik, provedbeni ugovor za regionalni vodovod „Josip Jović“ između Tomislavgrada, Imotskog, Trilja i nadležnih komunalnih preduzeća, te provedbeni ugovor o isporuci odnosno prihvatanju vode za pogranični dio općine Ravno, naselje Ivanica između grada Dubrovnika i Ravnog.

Na sastanku o korištenju izvorišta Doljani i sklapanju odgovarajućeg provedbenog ugovora o isporuci, odnosno prihvatanju vode između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodnih usluga, u ime dr. sc. Nevenka Hercega, premijera HNK, učestvovao je Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, te dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Inače, jedna od tema susreta bila je i donošenje odluka o zaštiti izvorišta Prud. To izvorište  nalazi se u Republici Hrvatskoj, međutim da bi se ostvarila njegova adekvatna zaštita potrebno je osigurati zone sanitarne zaštite i preduzeti određene mjere zaštite i na području Bosne i Hercegovine. U tom smislu, raspravljano je o mjerama zaštite koje bi trebalo osigurati, kao što je odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda.