MINISTAR JOVIĆ NA SASTANKU O VODNOGOSPODARSKIM PITANJIMA BiH i R. HRVATSKE
16-10-2020, 15:32

U Ljubuškom je danas održan susret međudržavnog Podpovjerenstva za sliv Jadranskog mora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Raspravljano je o vodnogospodarskim pitanjima od zajedničkog interesa vezanim za zaštitu voda, vodoopskrbu, obranu od poplava i ostalim temama iz područja vodnog gospodarstva od zajedničkog interesa.

Sudionici su istaknuli kako je od kraja 2017. do 2019. godine potpisano ukupno pet provedbenih ugovora za presječene sustave – situacije kada se izvorište nalazi s jedne strane granice a korisnici vode su i iz druge države. To su provedbeni ugovori Posušje - Imotski, Vrgorac - Ljubuški, Neum - Dubrovnik, provedbeni ugovor za regionalni vodovod „Josip Jović“ između Tomislavgrada, Imotskog, Trilja i nadležnih komunalnih poduzeća, te provedbeni ugovor o isporuci odnosno prihvaćanju vode za pogranični dio općine Ravno, naselje Ivanica između grada Dubrovnika i Ravnog.

Na sastanku o korištenju izvorišta Doljani i sklapanju odgovarajućeg provedbenog ugovora o isporuci, odnosno prihvaćanju vode između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodnih usluga, u ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ, sudjelovao je Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, te dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Jedna od tema susreta bila je i donošenje odluka o zaštiti izvorišta Prud. To izvorište se nalazi u Republici Hrvatskoj, međutim da bi se ostvarila njegova adekvatna zaštita potrebno je osigurati zone sanitarne zaštite i poduzeti određene mjere zaštite i na području Bosne i Hercegovine. U tom smislu, raspravljano je o mjerama zaštite koje bi trebalo osigurati, kao što je odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda.