MINISTAR POLJOPRIVREDE U SLUŽBENOJ POSJETI ČITLUKU I ČAPLJINI
21-02-2024, 20:42

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Jurica, zajedno sa saradnicima, posjetio je danas Općinsku upravu Čitluka i Gradsku upravu Čapljine. Sa čitlučkim načelnikom Marinom Radišićem i općinskim tajnikom Mariom Rozićem razgovarao je o planiranim aktivnostima, započetim projektima, kao i mogućnostima proširenja saradnje Ministarstva i Općine.

- Osnovni razlog ovog posjeta je upoznavanje čelnika Općine sa Programom utroška sredstava od vodnih naknada i Programom utroška sredstava od rekultivacije zemljišta, odnosno načinom na koji planiramo utrošiti ta sredstva. Želimo čuti prijedloge i mišljenja, poštujući činjenicu da je i lokalno rukovodstvo u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima. Svjesni činjenice da Općina Čitluk ima najveće probleme sa navodnjavanjem poljoprivrednih površina, na to smo stavili akcent i označili to pitanje kao prioritetno – rekao je ministar Jurica kojem su domaćini izrazili zahvalnost na otvorenosti za saradnju i razmjenu mišljenja pri izradi spomenutih programa Ministarstva.

Na istom tragu, a posebno po pitanju mogućnosti unapređenja situacije u sektoru voda i poljoprivrede, ministar se danas susreo i sa čapljinskim gradonačelnikom Smiljanom Vidićem koji je iskoristio priliku da istakne da je Čapljina prije svega poljoprivredni kraj i da se veliki dio njezinih stanovnika bavi upravo poljoprivredom.

- Zato nam je posebno važna značajna podrška koju za ovu namjenu izdvaja kantonalno ministarstvo poljoprivrede – poručio je Vidić, spomenuvši i izuzetan rad oko 1800 čapljinskih OPG-ovaca. Ministar Jurica najavio je da će podrška poljoprivrednim proizvođačima u cijelom kantonu da bude značajna i dodao da je cilj ovih posjeta jasno sagledavanje stvarnih potreba jedinica lokalne samouprave.

- Želimo, prije usvajanja naših programa, da upoznamo gradove i općine sa projektima, načinom našeg rada u budućnosti i planovima za rješavanje tekućih problema. U Programu rekultivacije zemljišta biće aktuelne mjere promjena namjene zemljišta, navodnjavanje i gnojidba. Time želimo pomoći poljoprivrednim proizvođačima u njihovom radu, krajnjem proizvodu, kao i plasmanu proizvoda putem e-tržnice. Slično je i sa Programom vodnih naknada. Važno je da finalnoj izradi programa pristupimo zajednički, jedni druge podržavamo i, naravno, sve što planiramo na kraju i zakonski uokvirimo – poručio je resorni ministar.