MINISTAR POLJOPRIVREDE U SLUŽBENOMU POSJETU ČITLUKU I ČAPLJINI
21-02-2024, 20:42

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Mario Jurica, zajedno sa suradnicima, posjetio je danas Općinsko poglavarstvo Čitluka i Gradsko poglavarstvo Čapljine. Sa čitlučkim načelnikom Marinom Radišićem i općinskim tajnikom Marijom Rozićem razgovarao je o planiranim aktivnostima, započetim projektima, kao i o mogućnostima proširenja suradnje Ministarstva i Općine.

- Osnovnim razlogom ovoga posjeta jest upoznavanje čelnika Općine s Programom utroška sredstava od vodnih naknada i Programom utroška sredstava od rekultiviranja zemljišta odnosno načinom na koji planiramo utrošiti ta sredstva. Želimo čuti prijedloge i promišljanja, poštujući činjenicu kako je i mjesno rukovodstvo u svakodnevnomu kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima. Svjesni činjenice kako Općina Čitluk ima najveće probleme s navodnjavanjem poljoprivrednih površina, na to smo stavili naglasak, označivši to pitanje prioritetnim – kazao je ministar Jurica kojemu su domaćini izrazili zahvalnost na otvorenosti za suradnju i razmjenu mišljenja pri izradbi spomenutih programa Ministarstva.

Na istomu tragu, a osobito po pitanju mogućnosti unaprjeđenja stanja u sektoru voda i poljoprivrede, ministar se danas susreo i sa čapljinskim gradonačelnikom Smiljanom Vidićem koji je iskoristio prigodu istaknuti kako je Čapljina, prije svega, poljoprivredni kraj i kako se veliki dio njezinih žitelja bavi upravo poljoprivredom.

- Zato nam je iznimno bitna značajna potpora koju za ovu namjenu izdvaja županijsko ministarstvo poljoprivrede – poručio je Vidić, spomenuvši i izuzetan rad oko 1800 čapljinskih OPG-ovaca. Ministar Jurica najavio je kako će potpora poljoprivrednim proizvođačima u cijeloj županiji biti značajna, dodavši kako je cilj ovih posjeta jasno razlučivanje stvarnih potreba jedinica lokalne samouprave.

- Želimo, prije usvajanja naših programa, upoznati gradove i općine s projektima, načinom našega rada u budućnosti i planovima za rješavanje tekućih problema. U Programu rekultiviranja zemljišta bit će aktualne mjere promjena namjene zemljišta, navodnjavanje i gnojidba. Time želimo pomoći poljoprivrednim proizvođačima u njihovu radu, krajnjemu proizvodu, kao i plasmanu proizvoda putom e-tržnice. Slično je i s Programom vodnih naknada. Bitno je završnoj izradbi programa pristupiti zajednički, jedni druge podržavati i, naravno, sve što planiramo u konačnici i zakonski uokviriti – poručio je resorni ministar.