MINISTAR TELETOVIĆ SA GENERALNIM KONZULOM REPUBLIKE TURSKE
02-10-2020, 14:39

Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK primio je danas u nastupnu posjetu Nj.E. Yaşara Ergüna, generalnog konzula Republike Turske u Mostaru, s kojim je razgovarao o mogućnostima institucionalne i privredne saradnje Republike Turske i Vlade HNK.

Uz izraze dobrodošlice i spremnosti za podršku budućem diplomatskom radu generalnog konzula Ergüna, ministar Teletović istaknuo je dosadašnju kvalitetnu saradnju te predstavio neke od rezultata i prioriteta Ministarstva u idućem periodu. „Želja nam je da dosadašnju dobru saradnju nastavimo i dalje, dodatnim njegovanjem i unaprjeđivanjem međusobnih odnosa jer tako doprinosimo jedni drugima i zajedničkim snagama stvaramo bolje uslove za život naših građana“ - istaknuo je ministar podsjetivši na to kako se turizam izdvaja kao resor sa velikim potencijalima za saradnju, posebno u području poticanja ulaganja i uspostavljanja direktnih aviolinija iz Mostara što bi dodatno poboljšalo dostupnost te olakšalo kretanje turista i privrednika u oba smjera. „Postoje uistinu velike mogućnosti unaprjeđenja privrednih odnosa, na nama je da te procese olakšamo i pojednostavimo.“ - zaključio je ministar Teletović.

Novoimenovani generalni konzul Republike Turske u Mostaru zahvalio je na prijemu te rekao kako današnju posjetu smatra izuzetno važnom, ne samo na diplomatskom nivou, već i onom prijateljskom te kao podršku privrednom oporavku i razvoju HNK. Prema njegovim riječima, potrebno je dodatno potaknuti privrednu saradnju u cilju osnaživanja zajedničkih vrijednosti. „Današnji susret svakako je izvrsna prilika za predstavljanje aktuelnih i otvaranje budućih projekata iz resora turizma koji su od velikog značaja kako za Hercegovačko-neretvanski kanton tako i za Republiku Tursku.“ -  rekao je generalni konzul Ergün zahvalivši ministru na vrlo iscrpnim i korisnim informacijama.

Na kraju, iskazano je zadovoljstvo održanim sastankom koji je potvrdio vrlo dobre i bliske odnose dviju država i obostranu želju za jačanjem saradnje.