OTVOREN PETI HRVATSKI ISELJENIČKI KONGRES POD NAZIVOM "IZAZOVI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIŠTVA"
01-07-2022, 11:09

„Samo ovakvim radom možemo jasno ukazati na potencijale hrvatskih iseljenika na političkom, privrednom, kulturnom, naučnom, sportskom i svakom drugom polju, kao i potrebu njihove stalne uključenosti u razvojne strategije hrvatskog društva na svim područjima djelovanja“, rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona na otvorenju Petog hrvatskog iseljeničkog Kongresa na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Premijer Herceg je istaknuo kako mu je iznimna čast i ugodna dužnost srdačno pozdraviti prisutne u svojstvu domaćina, kako lično, tako i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao jednoga od visokih pokrovitelja ovog cijenjenog skupa – Petoga hrvatskog iseljeničkog kongresa.

„Ne želim skrivati jedno lično zadovoljstvo zbog činjenice da je, nakon Zagreba, Šibenika, Osijeka i Marije Bistrice, upravo Mostaru pripala čast ugostiti ovogodišnje zasjedanje našeg iseljeničkog kongresa onda kada slavi ovaj ''mali'' ali ipak veliki jubilej – jubilej koji znači ustrajnost i trajnost, upornost i volju, koji najavljuje tradiciju.

Ovogodišnji je Kongres posvećen temi zajedništva. Ne gubeći iz vida aktuelni politički trenutak, a tu posebno mislim na Hrvate u BiH, kao i opće nezahvalno stanje i okruženje, domaće i globalne izazove, rekao bih da je tema odabrana itekako sa razlogom, itekako sa potrebom“, rekao je premijer Herceg dodavši kako Hrvati iz BiH, tako i iz iseljene Hrvatske – rasuti po svim kontinentima, kroz historiju su imali i imaju izniman značaj i vitalnu ulogu u ukupnoj borbi, opstanku i ostanku, ali i razvoju i procvatu naše matične domovine.

„Svjesni smo i naše historije, ali i naše sadašnjosti, a osobito naše obaveze pred budućnosti kojoj idemo u susret. U svemu onom što će se događati – a događat će se puno toga – upravo će to zajedništvo imati, rekao bih, ključnu ulogu. Zato će biti itekako zanimljivo poslušati što će učesnici današnjih i sutrašnjih panela, odreda respektabilna imena sa svojih područja djelovanja, imati reći po zadanim temama“, rekao je premijer Herceg čestitavši organizatorima, ali i svim dionicima ovoga kongresa, prije svega jer će obnoviti i ojačati veze i odnose Hrvata u domovini i u iseljeništvu.

„Ovaj Kongres, usudio bih se reći, pomaže postaviti smjernice naših budućih djelovanja. Svim učesnicima, stoga, želim produktivan rad, na našu opću zajedničku korist. Svima vama, posebice onima koji su nas pohodili iz brojnih krajeva svijeta, želim da se u trenucima predaha ugodno osjećate u našem gradu i u našem kantonu“, zaključio je premijer Herceg.

Peti hrvatski iseljenički kongres pod nazivom "Izazovi i perspektive zajedništva" trajat će do 4. jula 2022., te će okupiti ugledne stručnjake iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inostranstva koji će govoriti o temama novih oblika povezivanja dijaspore i domovine. U okviru kongresa održat će se i Privredni forum sa težištem na ekonomiji i preduzetništvu.