OTVOREN PETI HRVATSKI ISELJENIČKI KONGRES POD NAZIVOM "IZAZOVI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIŠTVA"
01-07-2022, 11:09

„Samo ovakvim radom možemo jasno ukazati na potencijale hrvatskih iseljenika na političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, športskom i svakom drugom polju, kao i nužnost njihove stalne uključenosti u razvojne strategije hrvatskoga društva na svim područjima djelovanja“, kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na otvorenju Petog hrvatskog iseljeničkog Kongresa na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednik Herceg je istaknuo kako mu je iznimna čast i ugodna dužnost srdačno pozdraviti nazočne u svojstvu domaćina, kako osobno, tako i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, kao jednoga od visokih pokrovitelja ovoga cijenjenog skupa – Petoga hrvatskog iseljeničkog kongresa.

„Ne želim skrivati jedno osobno zadovoljstvo zbog činjenice da je, nakon Zagreba, Šibenika, Osijeka i Marije Bistrice, upravo Mostaru pripala čast ugostiti ovogodišnje zasjedanje našega iseljeničkog kongresa onda kada slavi ovaj ''mali'' ali ipak veliki jubilej – jubilej koji znači ustrajnost i trajnost, upornost i volju, koji najavljuje tradiciju.

Ovogodišnji je Kongres posvećen temi zajedništva. Ne gubeći iz vida aktualni politički trenutak, a tu posebno mislim na Hrvate u BiH, kao i opće nezahvalno stanje i okružje, domaće i globalne izazove, rekao bih da je tema odabrana itekako s razlogom, itekako s potrebom“, kazao je predsjednik Herceg dodavši kako Hrvati iz BiH, tako i iz iseljene Hrvatske – rasuti po svim kontinentima, kroz povijest su imali i imaju izniman značaj i vitalnu ulogu u ukupnoj borbi, opstanku i ostanku, ali i razvitku i procvatu naše matične domovine.

„Svjesni smo i naše povijesti, ali i naše sadašnjosti, a poglavito naše obveze pred budućnosti kojoj idemo u susret. U svemu onomu što će se događati – a događat će se puno toga – upravo će to zajedništvo imati, rekao bih, ključnu ulogu. Zato će biti itekako zanimljivo poslušati što će sudionici današnjih i sutrašnjih panela, odreda respektabilna imena sa svojih područja djelovanja, imati reći po zadanim temama“, rekao je predsjednik Herceg čestitavši organizatorima, ali i svim dionicima ovoga kongresa, prije svega jer će obnoviti i osnažiti veze i odnose Hrvata u domovini i u iseljeništvu.

„Ovaj Kongres, usudio bih se reći, pomaže postaviti smjernice naših budućih djelovanja. Svim sudionicima, stoga, želim produktivan rad, na našu opću zajedničku korist. Svima vama, posebice onima koji su nas pohodili iz brojnih krajeva svijeta, želim da se u trenucima predaha ugodno osjećate u našem gradu i u našoj županiji“, zaključio je predsjednik Herceg.

Peti hrvatski iseljenički kongres pod nazivom "Izazovi i perspektive zajedništva" trajat će do 4. srpnja 2022., te će okupiti ugledne stručnjake iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva koji će govoriti o temama novih oblika povezivanja dijaspore i domovine. U sklopu kongresa održat će se i Gospodarski forum s težištem na ekonomiji i poduzetništvu.