PREDSTAVLJENA NOVA TURISTIČKA PONUDA HUTOVA BLATA
19-05-2023, 12:26

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, zajedno s članovima Vlade, resornim ministrima, učestvovao je danas u predstavljanju nove turističke ponude Parka prirode ''Hutovo blato'', razvijene kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje HR-BH-MNE 2014. – 2020. godine.

U sklopu predstavljanja, zajedno s direktorom Parka Nikolom Zovkom, obišli su novouređeni vidikovac Orlov kuk, pristanište za brodice, poučne staze, promatračnice za ptice, interpretacijsko središte kao i pristanište za nove solarne brodice ''Vodenom stazom Hutova blata'' kreiranom u sklopu novoga turističkog proizvoda ''Plave propusnice''.

''Tokom današnje posjete Parku prirode ''Hutovo blato'' na konkretnim smo se rezultatima uvjerili u ispravnost naše opredijeljenosti da učestvujemo u projektima prekogranične saradnje. Naime, Vlada HNK već je ranije prepoznata kao poželjan partner na ovakvim i sličnim projektima, a mi smo spoznali da upravo kroz ovu saradnju, ovakve programe, možemo značajno osnažiti našu turističku ponudu i naše turističke kapacitete učiniti još atraktivnijima. Učestvovanje u projektima  EXChAngE i ePATH, Park prirode ''Hutovo blato'' obogatio je i proširio svoju turističku ponudu te obučio osoblje kako svim zainteresiranim turistima približiti ove naše Bogom dane prirodne ljepote. Direktoru i upravi Parka, kao i svim partnerima,  čestitam na iznimno uspješno obavljenomu poslu, a svima koji će doći posjetiti ovaj Park unaprijed izdržavam dobrodošlicu. Ovo je jedna od destinacija koju itekako vrijedi posjetiti'', rekao je ovom prilikom premijer Herceg.

Direktor Zovko istaknuo je kako su ovi projekti od iznimne važnosti za daljnji razvoj turističke ponude Parka, ali i čitave regije i kako će rezultirati daljnjim unaprjeđenjem ponude te doprinijeti održivomu razvoju Hutova kao svjetski priznatoga, jedinstvenog močvarnog područja.

Inače, projekti EXChAngE i ePATH dva su projekta EU-a koje Park prirode Hutovo blato implementira na svom području tokom posljednje dvije godine, a sve s ciljem jačanja i diversifikacije turističke ponude kroz prekograničnu saradnju i poboljšanje upravljanja te održivoga korištenja kulturne i prirodne baštine.