PREMIJER HERCEG NA OTVARANJU SUM TV, SVEUČILIŠNE ŠTAMPARIJE I GALERIJE
10-12-2020, 12:41

U okviru obilježavanja 43. godišnjice osnivanja Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, tokom ove sedmice učestvovao je na nekoliko značajnih događanja kojima je SUM učinio osjetan iskorak u odnosu na sva druga sveučilišta u BiH pa i u susjednim zemljama. Vlada HNK-a izdvojila je značajna finansijska sredstva za unapređenje i razvoj ove jedine visokoškolske institucije u BiH koja nastavni proces izvodi na hrvatskom jeziku, a premijer Herceg iskazao je osobit ponos zbog podrške koja je pružena obnovi sveučilišnoga kampusa te izgradnji i opremanju novootvorenih Sveučilišne televizije, Sveučilišne štamparije i Sveučilišne galerije.

''I ovim je naše Sveučilište dosegnulo visoki standard evropskog nivoa. Vlada kojoj sam na čelu, od početka mandata, prepoznaje i podržava ovakva nastojanja SUM-a i njegova rukovodstva. Osim što redovno finansiramo SUM i finansijski pomažemo naše studente, kroz stipendije i subvencije smještaja, nastojimo biti uz njih i u realizaciji njihovih vizionarskih iskoraka, a sve u cilju poticanja napretka i stvaranja društva znanja koje će garantirati bolju i sigurniju budućnost svakomu pojedincu ovoga podneblja.'', kazao je dr. Herceg.

Inače, SUM TV predstavlja savremeno edukacijski i produkcijski akademski centar, zasnovan na internetskoj platformi. Sveučilišna štamparija, jedina takva u BiH, značajno unapređuje publicističke kapacitete SUM-a, dok je Sveučilišna galerija, jedina takva u široj regiji, uz Akademiju likovnih umjetnosti, postala ''dio sveučilišne duše'', kako je rečeno na svečanom otvorenju.

''Nijedno Sveučilište u regiji nema ovakve uslove za praktični dio nastave. No, posebno je važno što će korist od ovih projekata, uz naše studente i nastavno osoblje Sveučilišta, imati i cjelokupna zajednica. Ne treba stoga čuditi što ne krijem ponos zbog činjenice da je Vlada HNK-a značajno učestvovala u podršci realizacije ovih projekata, prigodno otvorenih povodom rođendana našega Sveučilišta“, dodao je prvi čovjek Vlade HNK-a.

Svečanosti otvorenja ''Smart Campusa'' prisustvovao je Darko Juka, savjetnik premijera HNK koji je u obraćanju okupljenima poručio kako je Vlada HNK-a i dušom i srcem uz SUM.

„Kantonalna vlada je uložila značajna sredstva u projekte uređenja sveučilišnoga Kampusa, kao i u izgradnju, obnovu i opremanje niza sveučilišnih zdanja i spremno se odazivamo u pomoć za realizaciju svih onih zamisli koje su na putu ostvarenja iznimne vizije budućnosti ovoga savremenog sveučilišta, a time i naše cjelokupne zajednice.'', komentirao je Juka.

Dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru  srdačno je zahvalio premijeru Hercegu i kantonalnoj vladi na pruženoj podršci i spremnosti učestvovanja u oživljavanju vizije boljega i savremenijeg društva današnjice.