PREDSJEDNIK HERCEG NA OTVARANJU SUM TV, SVEUČILIŠNE TISKARE I GALERIJE
10-12-2020, 12:41

U sklopu obilježavanja 43. obljetnice osnutka Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, tijekom ovoga tjedna sudjelovao je na nekoliko značajnih zbivanja kojima je SUM učinio osjetan iskorak u odnosu na sva druga sveučilišta u BiH pa i u susjednim zemljama. Vlada HNŽ-a izdvojila je značajna financijska sredstva za unaprjeđenje i razvitak ove jedine visokoškolske institucije u BiH koja nastavni proces izvodi na hrvatskomu jeziku, a predsjednik Herceg iskazao je osobit ponos zbog potpore koja je pružena obnovi sveučilišnoga kampusa te izgradnji i opremanju novootvorenih Sveučilišne televizije, Sveučilišne tiskare i Sveučilišne galerije.

''I ovim je naše Sveučilište dosegnulo visoki standard europske razine. Vlada kojoj sam na čelu, od početka mandata, prepoznaje i podupire ovakva nastojanja SUM-a i njegova rukovodstva. Osim što redovito financiramo SUM i financijski pomažemo naše studente, kroz stipendije i subvencije smještaja, nastojimo biti uz njih i u realiziranju njihovih vizionarskih iskoraka, a sve s ciljem poticanja napretka i stvaranja društva znanja koje će jamčiti bolju i sigurniju budućnost svakomu pojedincu ovoga podneblja.'', kazao je dr. Herceg.

Inače, SUM TV predstavlja suvremeno edukacijsko i produkcijsko akademsko središte, zasnovano na internetskoj platformi. Sveučilišna tiskara, jedina takva u BiH, značajno unaprjeđuje publicističke kapacitete SUM-a, dok je Sveučilišna galerija, jedina takva u široj regiji, uz Akademiju likovnih umjetnosti, postala ''dio sveučilišne duše'', kako je rečeno na svečanom otvorenju.

''Nijedno Sveučilište u regiji nema ovakve uvjete za praktični dio nastave. No, posebno je bitno što će korist od ovih projekata, uz naše studente i nastavno osoblje Sveučilišta, imati i cjelokupna zajednica. Ne treba stoga čuditi što ne krijem ponos zbog činjenice da je Vlada HNŽ-a značajno sudjelovala u potpori realiziranja ovih projekata, prigodno otvorenih u povodu rođendana našega Sveučilišta“, dodao je prvi čovjek Vlade HNŽ-a.

Na svečanosti otvorenja ''Smart Campusa'' bio je nazočan Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade koji je u obraćanju okupljenima poručio kako je Vlada HNŽ-a i dušom i srcem uz SUM.

„Županijska vlada je uložila značajna sredstva u projekte uređenja sveučilišnoga Kampusa, kao i u izgradnju, obnovu i opremanje niza sveučilišnih zdanja i spremno se odzivamo u pomoć za realiziranje svih onih zamisli koje su na putu ostvarenja iznimne vizije budućnosti ovoga suvremenog sveučilišta, a time i naše cjelokupne zajednice.'', komentirao je Juka.

Dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru  srdačno je zahvalio predsjedniku Hercegu i županijskoj vladi na pruženoj potpori i spremnosti sudjelovanja u oživljavanju vizije boljega i suvremenijeg društva današnjice.