PREMIJER HNK OBIŠAO NOVU PEDIJATRIJU: 45 MILIONA KM ZA IZGRADNJU I OPREMANJE KANTONALNIH BOLNICA
25-04-2023, 12:09

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg, kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite dr. sc. Goran Opsenica i kantonalni ministar finansija Adnan Faladžić obišli su danas novu zgradu Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, gdje ih je ugostio direktor SKB-a Mostar dr. sc. Ante Kvesić.

Na novoj savremenoj zgradi mostarske pedijatrije u toku su završni radovi koje u cjelini finansira Vlada HNK koja je, prvotno, preuzela sve obaveze iz kredita Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 32 miliona KM za projekat izgradnje i obnove bolnica u Kantonu, da bi prošlog mjeseca donijela odluku da se za završetak svih radova na Klinci za dječje bolesti te za projekte izgradnje, obnove i opremanja Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic kod Razvojne banke FBiH zaduži sa dodatnih 13 miliona KM. Od tog ukupnog iznosa od 45 miliona KM, za novu je zgradu Pedijatrije izdvojeno 26,5 miliona konvertibilnih maraka.

''Jaki poremećaji na tržištu, osobito u građevinskom sektoru, i drastični porasti cijena uopće doveli su do toga da je sa ranije osiguranim sredstvima doveden u pitanje završetak započetih projekata. Kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti te ulaganja u izgradnju i opremanje i druge dvije bolnice u Kantonu projekti od iznimnog značaja za sve naše građane, ali i za pacijente susjednih kantona koje u zdravstvenoj skrbi gravitiraju Mostaru, nakon razgovora sa menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova donijeli smo odluku i poduzeli sve potrebne aktivnosti te osigurali dodatnih 13 miliona KM čime smo stvorili pretpostavke za dovršenje započetih, rekao bih strateških, projekata u cjelini'', rekao je današnjom prilikom premijer Herceg.

Dr. Kvesić je proveo visoku delegaciju Vlade HNK novim zdanjem, gdje su se zajednički uvjerili kako će HNK vrlo skoro svojim najmlađim sugrađanima ponuditi zdravstvenu skrb koja je na nivou najrazvijenijih zemalja Evrope. Zahvalivši kantonalnoj vladi na punoj podršci i razumijevanju za ovaj i za niz drugih projekata koji su provedeni ili su u toku provedbe u kantonalnim bolnicama, prvi čovjek SKB-a Mostar istaknuo je kako je samo zahvaljujući takvom stavu Vlade i ljudi koji je vode ovaj iznimno značajan projekat doveden do samog kraja, unatoč svim obavezama i odgovornostima koje Vlada ima, kao i izazovima koje su donijele nove globalne okolnosti.

''Stara zgrada Pedijatrije izgrađena je 1964. godine i praktično je najneuslovniji objekt u okviru kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih 2000, nova zgrada se prostore na oko 10.000 četvornih metara površine. Maleni će pacijenti ovdje imati najviši mogući standard, a kao čovjeku koji je vidio nebrojeno dječjih bolnica širom svijeta, vjerujte mi kako ovakvih ima jako malo'', s ponosom je izjavio dr. Kvesić.