PREDSJEDNIK VLADE HNŽ-A OBIŠAO NOVU PEDIJATRIJU: 45 MILIJUNA KM ZA IZGRADNJU I OPREMANJE ŽUPANIJSKIH BOLNICA
25-04-2023, 12:09

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg, županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. sc. Goran Opsenica i županijski ministar financija Adnan Faladžić obišli su danas novu zgradu Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, gdje ih je ugostio ravnatelj SKB-a Mostar dr. sc. Ante Kvesić.

Na novoj suvremenoj zgradi mostarske pedijatrije u tijeku su završni radovi koje u cijelosti financira Vlada HNŽ-a koja je, prvotno, preuzela sve obveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM za projekt izgradnje i obnove bolnica u Županiji, da bi prošloga mjeseca donijela odluku da se za završetak svih radova na Klinci za dječje bolesti te za projekte izgradnje, obnove i opremanja Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic kod Razvojne banke FBiH zaduži s dodatnih 13 milijuna KM. Od toga ukupnog iznosa od 45 milijuna KM, za novu je zgradu Pedijatrije izdvojeno 26,5 milijuna konvertibilnih maraka.

''Snažni poremećaji na tržištu, osobito u građevinskomu sektoru, i drastični porasti cijena uopće doveli su do toga da je s ranije osiguranim sredstvima doveden u pitanje završetak započetih projekata. Kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti te ulaganja u izgradnju i opremanje i drugih dvaju bolnica u Županiji projekti od iznimnog značaja za sve naše građane, ali i za pacijente susjednih županija koje u zdravstvenoj skrbi gravitiraju Mostaru, nakon razgovora s menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova donijeli smo odluku i poduzeli sve potrebne aktivnosti te osigurali dodatnih 13 milijuna KM čime smo stvorili pretpostavke za dovršenje započetih, rekao bih strateških, projekata u cijelosti'', kazao je u današnjoj prigodi predsjednik Herceg.

Dr. Kvesić je proveo visoko izaslanstvo Vlade HNŽ-a novim zdanjem, gdje su se zajednički uvjerili kako će HNŽ vrlo skoro svojim najmlađim sugrađanima ponuditi zdravstvenu skrb koja je na razini najrazvijenijih zemalja Europe. Zahvalivši županijskoj vladi na punoj potpori i razumijevanju za ovaj i za niz drugih projekata koji su provedeni ili su u tijeku provedbe u županijskim bolnicama, prvi čovjek SKB-a Mostar istaknuo je kako je samo zahvaljujući takvom stavu Vlade i ljudi koji ju vode ovaj iznimno značajan projekt doveden do samoga kraja, unatoč svim obvezama i odgovornostima koje Vlada ima, kao i izazovima koje su donijele nove globalne okolnosti.

''Stara zgrada Pedijatrije izgrađena je 1964. godine i praktično je najneuvjetniji objekt u sklopu kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih 2000, nova zgrada se prostore na oko 10.000 četvornih metara površine. Maleni će pacijenti ovdje imati najviši mogući standard, a kao čovjeku koji je vidio nebrojeno dječjih bolnica diljem svijeta, vjerujte mi kako ovakvih ima jako malo'', s ponosom je izjavio dr. Kvesić.