PROGRAM EU ZA MLADE DRŽAVNE SLUŽBENIKE U BiH U HNK
28-05-2021, 9:55

U okviru Programa EU za mlade državne službenike u BiH,  Hercegovačko-neretvanski kanton je ove sedmice bio domaćin za četiri učesnika Programa iz Republike Srpske, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te Brčko distrikta.
 
Naime, Vlada HNK prihvatila je i potpisala Sporazum s British Councilom koji implementira Program usmjeren na podršku Bosni i Hercegovini pri razvoju profesionalnog i depolitiziranog sistema javne uprave zasnovanog na zaslugama.
 
Program nudi stručno usavršavanje i mobilnost novom naraštaju državnih službenika koji su zaduženi za proces pridruživanja EU i koji će voditi promjene tokom procesa proširenja.
 
Tokom četverodnevnog boravka mladi državni službenici posjetili su Vladu HNK, Grad Čapljinu, Općinu Ravno, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, te Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U institucijama koje su posjetili, domaćini su ih upoznali s projektima i aktivnostima vezanima za informatizaciju postupaka i digitalizaciju procesa, što je i bila ključna tema njihove posjete Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Učesnici Programa zahvalili su na srdačnom prijemu i organizaciji boravka u HNK, kazavši kako su se upoznali s brojnim primjerima dobre prakse, a koje će nastojati prenijeti u institucije iz kojih dolaze.