SKUPŠTINA JADRANSKO-JONSKE EUROREGIJE UKAZALA NA ZNAČAJ IZBORA U MOSTARU
16-12-2020, 10:34

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i član Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije, danas je učestvovao na XVII. Generalnoj skupštini Jadransko-jonske euroregije, organiziranoj u online izdanju.

Skupština je održana pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Jadransko-jonske euroregije i župana Dubrovačko-neretvanske županije.

„U ime Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao jednog od osnivača Jadransko-jonske euroregije, i danas ponovo želim potvrditi čvrstu opredijeljenost za nastavkom saradnje i poticanjem svih aktivnosti usmjerenih izgradnji bolje budućnosti naših kantona, regija i građana“, kazao je premijer Herceg u uvodnom dijelu Skupštine. U obraćanju se posebno osvrnuo na situaciju vezanu za pandemiju koronavirusa istaknuvši napore koje Vlada, osobito kroz tzv. Koronazakon, čini kako bi pomogla privredi da lakše prebrodi trenutnu krizu.

Budući da je osnovni cilj Jadransko-jonske euroregije podrška razvoju lokalnih i regionalnih samouprava, premijer Herceg dotaknuo se i izbora koji se za nekoliko dana održavaju u Mostaru, istaknuvši njihov značaj osobito u svjetlu činjenice kako se radi o prvim izborima nakon dvanaest godina.

Članovi Skupštine pozdravili su održavanje izbora, izrazivši nadu u to da će biti provedeni u istinskoj demokratskoj atmosferi omogućivši svim biračima da ostvare svoje pravo kako bi budući sastav Gradskoga vijeća bio istinski izraz volje građana.

Članovi Skupštine usvojili su Izvještaj o aktivnostima u 2019. godini, Službeni finansijski izvještaj za 2019. godinu, Godišnji finansijski plan i Godišnji program aktivnosti za 2020. godinu, Pregled aktivnosti 2020.-2021. i Finansijski plan za 2021. godinu, a zatim je održana Prezentacija o komunikacijskim aktivnostima.

Naime, u cilju jačanja efikasnosti mrežne komunikacije Jadransko-jonske euroregije, Sekretarijat je izradio Strategiju za društvene medije. Opći cilj bio je stvoriti homogen i usklađen sistem komunikacije na društvenim mrežama sposoban za privlačenje dionika i korisnika društvenih medija te za povećanje međunarodne vidljivosti Jadransko-jonske euroregije i njezinog utjecaja u Jadransko-jonskom području i u Evropi.

U okviru Skupštine održana je i konferencija na temu: „Turizam tokom i nakon epidemije COVID-19“, na kojoj je raspravljano o izazovima za turistički sektor, te o mogućnostima i najrelevantnijim mjerama koje bi trebalo preduzeti na nivou EU-a, te nacionalnom i regionalnom nivou u cilju ublažavanja negativnih efekata pandemije COVID-19. Na konferenciji je, takođe, razmatrana potreba za povećanjem održivosti u turističkom sektoru.