SKUPŠTINA POZVALA SINDIKAT DA PRIHVATI PONUDU
01-04-2021, 12:31

Na 9. vanrednoj sjednici, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona razmotrila je Informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNK. Nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstava i rasprave poslanika, uz ostale, usvojen je zaključak kojim se traži da sve javne zdravstvene ustanove u Kantonu osiguraju pravo na zdravstvenu zaštitu građanima. Također, pozvani su  sindikati zaposlenih u zdravstvu da prihvate ponudu Vlade HNK za zaključenje kolektivnog ugovora, imajući u vidu da je u trenutnoj situaciji to jedino rješenje koje se može ispoštovati. Zaključkom je Vlada zadužena da kontinuirano radi na poboljšanju ukupnog stanja u oblasti zdravstva HNK s težištem na osiguranje potpunog obima prava pacijenata i poduzimanju mjera koje će unaprjeđivati materijalni status zdravstvenih radnika.

Inače, na jučer održanoj sjednici, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite informiralo je Vladu o provođenju zaključka vezanog za izjašnjavanje menadžmenta svih zdravstvenih ustanova-poslodavaca, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK i ZHK, te osnivača/suosnivača zdravstvenih ustanova o zahtjevima reprezentativnog sindikata - Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i ponude poslodavaca i Vlade. Nakon iskazane podrške ponudi poslodavaca i Vlade, Vlada je zadužila Pregovarački tim da, na tragu te ponude, nastavi tražiti hitno, prihvatljivo i održivo rješenje u cilju postizanja konačnog dogovora oko potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uoči jučerašnje sjednice Skupštine govorio je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK čiju izjavu možete pogledati u prilogu.