SKUPŠTINA POZVALA SINDIKAT DA PRIHVATI PONUDU
01-04-2021, 12:31

Na 9. izvanrednoj sjednici, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije razmotrila je Informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNŽ. Nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstava i rasprave zastupnika, uz ostale, usvojen je zaključak kojim se traži da sve javne zdravstvene ustanove u Županiji osiguraju pravo na zdravstvenu zaštitu građanima. Također, pozvani su  sindikati zaposlenih u zdravstvu da prihvate ponudu Vlade HNŽ za zaključenje kolektivnog ugovora, imajući u vidu da je u trenutnoj situaciji to jedino rješenje koje se može ispoštovati. Zaključkom je Vlada zadužena da kontinuirano radi na poboljšanju ukupnog stanja u oblasti zdravstva HNŽ s težištem na osiguranje potpunog obujma prava pacijenata i poduzimanju mjera koje će unaprjeđivati materijalni status zdravstvenih djelatnika.

Inače, na jučer održanoj sjednici, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi informiralo je Vladu o provedbi zaključka vezanog za izjašnjavanje menadžmenta svih zdravstvenih ustanova-poslodavaca, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i ZHŽ, te osnivača/suosnivača zdravstvenih ustanova o zahtjevima reprezentativnog sindikata - Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i ponude poslodavaca i Vlade. Nakon iskazane potpore ponudi poslodavaca i Vlade, Vlada je zadužila Pregovarački tim da, na tragu te ponude, nastavi tražiti žurno, prihvatljivo i održivo rješenje s ciljem postizanja konačnog dogovora oko potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji uoči jučerašnje sjednice Skupštine govorio je dr. Nermin Avdić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ čiju izjavu možete pogledati u prilogu.