U MOSTARU ODRŽANA KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EVROPE
04-05-2022, 12:36

U organizaciji Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru danas je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održana panel rasprava u okviru Konferencije o budućnosti Evrope pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Evrope u odgovoru na transnacionalne izazove“.

Domaćin Konferencije bio je dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, uz učestvovanje Josipa Brkića, zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, doc. dr. Dražena Barbarića, profesora sa Sveučilišta u Mostaru i Željane Zovko, zastupnice u Evropskom parlamentu.

Učesnike Konferencije, na poziv ministra Grlića Radmana, pozdravio je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona naglasivši kako se panel rasprava održava u osobito važnom političkom, pa čak i sudbonosnom trenutku za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Jasno je da se referiram na predstojeće izbore, na ukupnu situaciju s kojom se već predugo nosimo, na nužnost ali – nažalost – sada već na potpunu neizvjesnost reforme izbornog zakonodavstva u BiH. U svemu tomu, posebno snažan akcent je na opasnosti i prijetnji za konstitutivnost, ravnopravnost i suverenost hrvatskog naroda unutar ove državne zajednice tri ustavno ravnopravna naroda. Da budem do kraja direktan – prijetnje našoj sutrašnjici! A danas – danas pogledavamo našu sutrašnjicu, promišljamo o njoj u svjetlu zajedničke evropske budućnosti.

Hrvati u BiH najsnažniji su, zapravo jedini most Bosne i Hercegovine koji je spaja sa Evropskom unijom. To je i tehnički i vrijednosno nepobitan argument. I ono što mi politički tražimo i čemu težimo zapravo su osnovne vrijednosti i političko naslijeđe zapadnoevropske civilizacije“, rekao je premijer Herceg čestitajući organizatorima na organiziranju Konferencije, te zaželjevši  svima zajedničku evropsku budućnost, koja podrazumijeva poštivanje osnovnih civilizacijskih postulata.

Premijer Herceg iskoristio je priliku te se zahvalio Vladi Republike Hrvatske, kao i drugim hrvatskim dužnosnicima.

''Ovo je trenutak i da cjelokupnoj Vladi Republike Hrvatske i drugim hrvatskim dužnosnicima iskažem iskrenu zahvalu za ukupne napore koje neumorno ulažu u traženju trajnoga rješenja i za naš narod s ove strane granice, tako i za BiH u cjelini'', zaključio je premijer Herceg.

Inače, Konferencija o budućnosti Evrope je demokratski poduhvat koji obuhvata čitavu Evropu, stavljajući građane u srce rasprave o pitanjima koja su važna za njih, s ciljem da Evropska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećim godinama.