U MOSTARU ODRŽANA KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE
04-05-2022, 12:36

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru danas je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održana panel rasprava u sklopu Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“.

Domaćin Konferencije bio je dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, uz sudjelovanje Josipa Brkića, zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, doc. dr. Dražena Barbarića, profesora sa Sveučilišta u Mostaru i Željane Zovko, zastupnice u Europskom parlamentu.

Sudionike Konferencije, na poziv ministra Grlića Radmana, pozdravio je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije naglasivši kako se panel rasprava održava u osobito važnom političkom, pa čak i sudbonosnom trenutku za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Jasno je da se referiram na predstojeće izbore, na ukupnu situaciju s kojom se već predugo nosimo, na nužnost ali – nažalost – sada već na potpunu neizvjesnost reforme izbornog zakonodavstva u BiH. U svemu tomu, posebno snažan naglasak je na opasnosti i prijetnji za konstitutivnost, ravnopravnost i suverenost hrvatskog naroda unutar ove državne zajednice tri ustavno ravnopravna naroda. Da budem do kraja izravan – prijetnje našoj sutrašnjici! A danas – danas pogledavamo našu sutrašnjicu, promišljamo o njoj u svjetlu zajedničke europske budućnosti.

Hrvati u BiH najsnažniji su, zapravo jedini most Bosne i Hercegovine koji ju spaja s Europskom unijom. To je i tehnički i vrijednosno nepobitan argument. I ono što mi politički tražimo i čemu težimo zapravo su temeljne vrijednosti i političko naslijeđe zapadnoeuropske civilizacije“, kazao je predsjednik Herceg čestitajući organizatorima na organiziranju Konferencije, te zaželjevši  svima zajedničku europsku budućnost, koja podrazumijeva poštivanje temeljnih civilizacijskih postulata.

Predsjednik Herceg iskoristio je prigodu te se zahvalio Vladi Republike Hrvatske, kao i drugim hrvatskim dužnosnicima.

''Ovo je trenutak i da cjelokupnoj Vladi Republike Hrvatske i drugim hrvatskim dužnosnicima iskažem iskrenu zahvalu za ukupne napore koje neumorno ulažu u traženju trajnoga rješenja i za naš narod s ove strane granice, tako i za BiH u cjelini'', zaključio je predsjednik Herceg.

Inače, Konferencija o budućnosti Europe je demokratski poduhvat koji obuhvaća čitavu Europu, stavljajući građane u srce rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, s ciljem da Europska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećim godinama.