VLADA HNK: POSTIGNUT SPORAZUM – POVEĆANJE PLATA ZA 15 PROCENATA ZA OKO 5500 BUDŽETSKIH KORISNIKA
25-03-2022, 10:28

Na tragu ranije najave premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenka Hercega, na današnjemu sastanku predstavnika Vlade HNK i čelnika šest sindikata budžetskih korisnika postignut je konačan dogovor o povećanju plata budžetskim korisnicima za 15 procenata. Rast ličnih dohodaka bit će ostvaren u dvije faze odnosno kroz dvije godine, u visinama od 8 u prvoj odnosno dodatnih 7 procenata u drugoj godini, a obuhvatiće otprilike 5500 budžetskih korisnika - osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika.

Naime, nakon nekoliko susreta i stalne komunikacije na relaciji Vlada – sindikalni partneri, danas je postignut obostrano zadovoljavajući dogovor da se, zbog aktualne krize i evidentnih poskupljenja osnovnih životnih potrepština, ide na povećanje plata budžetskim korisnicima počevši već od 1. aprila tekuće godine za 8 procenata, a od 1. januara 2023. za dodatnih 7 procenata.

''Dijalog i međusobno uvažavanje socijalnih partnera prepoznatljivo su obilježje u radu kantonalne vlade. Potvrda ovakvog pristupa, uz dosad potpisanih čak 14 granskih kolektivnih ugovora,  snažno se očitovala i danas postignutim dogovorom da se, unatoč svim teškoćama i izazovima, pristupi nužnom povećanju plata našim građanima koji primanja ostvaruju iz kantonalnih budžetskih sredstava'', rekao je premijer Herceg, istaknuvši kako je dogovoren održiv i realan ritam planiranog rasta plata, ali i kako očekuje da će nedavna izmjena nepravednoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNK u realizovanju ovog zajedničkog dogovora Vlade i socijalnih partnera.

''Iako uredno odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz nadležnih resora i ja zbog aktuelne smo krize održali nekoliko sastanaka sa čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju uposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Iako smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plata, a podsjećam kako je ova vlada povećala plate svim budžetskim korisnicima za više od 15 procenata kroz tri godine, u osnovnom obrazovanju i znatno više kroz usklađivanje plata, uz niz drugih finansijskih intervencija za poboljšanje životnog statusa građana, svjesni smo nezahvalnog trenutka i sveopšteg rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tom tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji smo danas i utvrdili'', dodao je prvi čovjek Vlade, izrazivši zadovoljstvo današnjim finalom višesedmičnih razgovora koji je, poručio je, jasan pokazatelj međusobnog uvažavanja i razumijevanja situacije u kojoj se društvo nalazi.

Vlada s ponosom ističe činjenicu da u potpunosti ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, uz neke i dodatne pogodnosti prema budžetskim  korisnicima. Također, uz brigu o materijalnom statusu, nedavno se snažno zauzela za rješavanje radno-pravnih statusa značajnog broja prosvjetnih radnika koji su godinama čekali na stalno uposlenje, kao i za rješavanje jednog od najtežih naslijeđenih finansijskih izazova, a riječ je o sudskim presudama za što je dosad izdvojeno više od 25 miliona KM.

''Zaista je važno podsjetiti da ova vlada kontinuirano povećava sredstva za obrazovanje, zdravstvo, privredu, poljoprivredu, turizam, nauku, saobraćaj, Aerodrom Mostar, infrastrukturu, strateške projekte jedinica lokalne samouprave, univerzitete, stipendije, subvencije, zdravstvene i bolničke ustanove, sport i kulturu, naše borce te brojne druge aktivnosti ključne za ukupan rast i razvoj. Stoga, zahvaljujem predstavnicima sindikata koji su prepoznali naš rad i našu predanost postavljenim ciljevima, posebno na strpljenju i razumijevanju objektivnih okolnosti, što je rezultiralo današnjim dogovorom odnosno potvrdilo da se korektnim dijalogom uvijek može doći do zadovoljavajućeg rezultata za sve uključene strane'', zaključio je premijer  Herceg.

Predstavnici sindikata još su jednom istaknuli teškoće s kojima se građani susreću zbog aktuelne krize koja je dovela do značajnih poskupljenja. Dodali su i da razumiju napore Vlade da u skladu budžetskim mogućnostima, ublaži udar na građanski životni standard.
 Danas postignuti dogovor Vlada će odlukom potvrditi na prvoj narednoj sjednici.