VLADA HNŽ: POSTIGNUT SPORAZUM – POVEĆANJE PLAĆA ZA 15 POSTO ZA OKO 5500 PRORAČUNSKIH KORISNIKA
25-03-2022, 10:28

Na tragu ranije najave predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenka Hercega, na današnjemu sastanku predstavnika Vlade HNŽ-a i čelnika šest sindikata proračunskih korisnika postignut je konačan dogovor o povećanju plaća proračunskim korisnicima za 15 posto. Rast osobnih dohodaka bit će ostvaren u dvije etape odnosno kroz dvije godine, u visinama od 8 u prvoj odnosno dodatnih 7 posto u drugoj godini, a obuhvatit će otprilike 5500 proračunskih korisnika - osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika.

Naime, nakon nekoliko susreta i stalne komunikacije na relaciji Vlada – sindikalni partneri, danas je postignut obostrano zadovoljavajući dogovor da se, zbog aktualne krize i evidentnih poskupljenja osnovnih životnih potrepština, ide na povećanje plaća proračunskim korisnicima počevši već od 1. travnja tekuće godine za 8 posto, a od 1. siječnja 2023. za dodatnih 7 posto.

''Dijalog i međusobno uvažavanje socijalnih partnera prepoznatljivo su obilježje u radu županijske vlade. Potvrda ovakvog pristupa, uz dosad potpisanih čak 14 granskih kolektivnih ugovora,  snažno se očitovala i danas postignutim dogovorom da se, unatoč svim poteškoćama i izazovima, pristupi nužnom povećanju plaća našim građanima koji primanja ostvaruju iz županijskih proračunskih sredstava'', kazao je predsjednik Herceg, istaknuvši kako je dogovoren održiv i realan ritam planiranoga rasta plaća, ali i kako očekuje da će nedavna izmjena nepravednoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNŽ-u u realiziranju ovoga zajedničkog dogovora Vlade i socijalnih partnera.

''Premda uredno odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktualne smo krize održali nekoliko sastanaka sa čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Premda smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plaća, a podsjećam kako je ova vlada povećala plaće svim proračunskim korisnicima za više od 15 posto kroz tri godine, u osnovnom obrazovanju i znatno više kroz usklađivanje plaća, uz niz drugih financijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnog trenutka i sveopćega rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tomu tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji smo danas i utvrdili'', dodao je prvi čovjek Vlade, izrazivši zadovoljstvo današnjom završnicom višetjednih razgovora koja je, poručio je, jasan pokazatelj međusobnog uvažavanja i razumijevanja situacije u kojoj se društvo nalazi.

Vlada s ponosom ističe činjenicu da u potpunosti ispunjava sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, uz neke i dodatne pogodnosti prema proračunskim korisnicima. Također, uz brigu o materijalnomu statusu, nedavno se snažno zauzela za rješavanje radno-pravnih statusa značajnoga broja prosvjetnih djelatnika koji su godinama čekali na stalno zaposlenje, kao i za rješavanje jednoga od najtežih naslijeđenih financijskih izazova, a riječ je o sudskim presudama za što je dosad izdvojeno više od 25 milijuna KM.

''Zbilja je važno podsjetiti kako ova vlada kontinuirano povećava sredstva za obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, znanost, promet, Zračnu luku Mostar, infrastrukturu, strateške projekte jedinica lokalne samouprave, sveučilišta, stipendije, subvencije, zdravstvene i bolničke ustanove, šport i kulturu, naše branitelje te brojne druge aktivnosti ključne za cjelokupan rast i razvitak. Stoga, zahvaljujem predstavnicima sindikata koji su prepoznali naš rad i našu predanost postavljenim ciljevima, osobito na strpljenju i razumijevanju objektivnih okolnosti, što je rezultiralo današnjim dogovorom odnosno potvrdilo da se korektnim dijalogom uvijek može doći do zadovoljavajućega ishoda za sve uključene strane'', zaključio je predsjednik Herceg.

Predstavnici sindikata još su jednom istaknuli poteškoće s kojima se građani susreću zbog aktualne krize koja je dovela do značajnih poskupljenja. Dodali su i kako razumiju napore Vlade da, sukladno proračunskim mogućnostima, ublaži udar na građanski životni standard.
Danas postignuti dogovor Vlada će odlukom potvrditi na prvoj sljedećoj sjednici.