U MOSTARU DANAS I SUTRA KONFERENCIJA O STRATEGIJI EU-a ZA JADRANSKO-JONSKU REGIJU
16-07-2019, 13:43

Hercegovačko-neretvanski kanton danas je prvi puta domaćin Skupštini Jadransko-jonske euroregije, značajne međunarodne organizacije koja objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu saradnju u skladu sa savremenim standardima i brojnim primjerima širom Evrope.

Uz brojne uspješne projekte, Jadransko-jonska euroregija u novije vrijeme dio je AI-NURECC - zajedničke inicijative ključnih dionika koji predstavljaju regije, gradove, privredne komore i sveučilišta Jadranskog i Jonskog područja.

U sklopu te inicijative, u hotelu „Mepas“ u Mostaru danas i sutra održava se Konferencija o novim pristupima za razvoj stupova Strategije Evropske unije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR).

U uvodnom dijelu Konferencije prisutnima se obratio dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona iznova potvrđujući čvrstu opredijeljenost za nastavak saradnje i poticanje pozitivne energije, te izražavanje obostrane podrške  u izgradnji bolje budućnosti naših regija i  građana.

„Iza nas je veliki broj zajednički provedenih aktivnosti kojima smo dokazali da je intenziviranje saradnje s ciljem privrednog i socijalnog blagostanja, rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji jedini moguć i ispravan put u bolju zajedničku budućnost. Vlada HNŽ je čvrsto  ''za'' nastavak i daljnje jačanje te saradnje. Jednako tako, dopustite mi ponoviti kako je neupitna i opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Čvrsto vjerujemo u to kako Strategija EU za Jadransko-jonsku euroregiju, kojoj smo u cijelosti posvećeni, ima kapaciteta ojačati saradnju država EU i onih koje to još nisu, poput BiH-kojoj treba pomoć u procesu pridruživanja, kako bi bio brži“, rekao je predsjednik Herceg.

Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko - jonske euroregije zahvalio je premijeru Hercegu na podršci u organiziranju Konferencije i Skupštine Jadransko-jonske euroregije.

 Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara u obraćanju prisutnima istaknuo je uspješnost projekta ''HERA'', implementirana u partnerstvu sa sedamnaest čimbenika iz osam država.

''Cilj ovog i sličnih projekata je  jačanje institucionalne infrastrukture i usluga malog i srednjeg poduzetništva, te povećanje konkurentnosti  uspostavom klastera u sektorima kreativne industrije,  turizma i ruralnog razvoja'', rekao je gradonačelnik Bešlić.

Jedan od predavača na današnjoj Konferenciji bio je i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je, uz predstavljanje rada Ministarstva i aktualnih projekata, istaknuo kako je za uspješno implementiranje planova i Strategije razvoja HNK potreban visok stupanj saradnje i partnerstva između javne uprave i privatnog sektora na svim administrativnim razinama.

Također je, naglasio i to kako je s ciljem učinkovitijih korištenja finansijskih sredstava EU - fondova potrebno unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Inače, Konferencija je dio aktivnosti AI-NURECC-a za razvoj vještina usmjerenih na povećanje znanja lokalnih dionika o participativnoj izradi projekata i upravljanju s ciljem omogućavanja izrade lokalnih razvojnih strategija.