AMERIČKI VELEPOSLANIK MURPHY U VLADI HNŽ-A
24-03-2022, 13:19

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg danas je u službeni posjet primio novoga veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH NJ.E. Michaela J. Murphyja s kojim je razgovarao o aktualnim zbivanjima u zemlji, s naglaskom na HNŽ i perspektive daljnjega procesa gospodarskoga razvitka. Herceg se osobito osvrnuo na neuspjeh mukotrpnih pregovora o izmjenama Izbornoga zakona koji su se odvijali u nazočnosti predstavnika međunarodne zajednice.

''Europska i NATO perspektiva stabilne i ravnopravne BiH, kao zemlje konstitutivnih naroda po uzusima ravnopravnosti i legitimnosti kako ih utvrđuje Daytonski mirovni sporazum u svojoj izvornosti, ne bi smjeli imati alternativu. Način na koji djelujemo može i treba biti primjer cijeloj BiH. Izmijenili smo Ustav i ''de iure'' osigurali punu konstitutivnost sva tri naroda. U prakticiranju izvršne i zakonodavne vlasti HNŽ-a ostvarujemo puni konsenzus. Ako bi se i ostatak BiH ugledao na nas, poglavito više razine vlasti, imali bismo ključ rješenja ukupnoga stanja koje je, otvoreno govoreći, opasno usložnjeno'', jasno je poručio predsjednik Herceg, dodajući kako bez političke stabilnost nema ni stabiliziranja društvenih procesa ni gospodarskoga razvitka, time ni budućnosti koja bi ovdje zadržala mladost koja kontinuirano odlazi.

Govoreći o aktivnostima koje Vlada poduzima u različitim područjima djelovanja, osobito obrazovanju, poticanju poljoprivrede i gospodarstva te projektima iz znanosti, kulture i športa, Herceg se posebno osvrnuo na turističke potencijale HNŽ-a. Ističući kako je ključ za privlačenje stranih turista prometna povezanost, s naglaskom na izgradnju Koridora Vc i snaženje Zračne luke Mostar, podsjetio je i na činjenicu da Vlada kontinuirano pruža potporu razvitku mostarske zračne luke. Podsjetio je i na činjenicu da HNŽ nosi teret pune skrbi o nizu vitalnih zajedničkih institucija ovdašnjih naroda (bolnice, sveučilišta, kazališta…), kao i odgovornost i financijski teret stalnoga socijalnog dijaloga sa svim sindikalnim organizacijama koje okupljaju više od 11 tisuća ljudi iz više resora.

U kontekstu daljnjega razvitka turizma u HNŽ-u i BiH u cjelini, razmijenjene su informacije o provedbi USAID-ova projekta razvitka održivoga turizma u BiH, a domaćin sastanka upoznao je veleposlanika Murphyja i s raznim oblicima potpore koje je Vlada pružila gospodarstvenicima, tako i turističkoj djelatnosti koja je strateškom granom gospodarstva u Županiji.

''Nedavno su na Skupštini HNŽ-a usvojene izmjene Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNŽ-u, čime je omogućeno reaktiviranje turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave, kao jezgre kreiranja i razvitka turističke ponude ovoga prostora. Vlada je predana razvitku ove gospodarske grane, a sljedeći ćemo tjedan sudjelovati na uglednom Međunarodnom mediteranskom sajmu turizma u Tel Avivu (Izrael) gdje ćemo, zajedno s kolegama iz susjednih županija, promovirati hercegovačku turističku ponudu'', istaknuo je predsjednik Herceg.

Veleposlanik Murphy zahvalio je na prijemu, osobito na otvorenim i iscrpnim informacijama o stanju u HNŽ-u i BiH. Iskazao je spremnost za unapređenje međusobne suradnje na korist cjelokupnoga društva odnosno svih žitelja Hercegovačko-neretvanske županije.