AUSTRIJSKA VELEPOSLANICA U POSJETU KOD PREDSJEDNIKA HERCEGA
17-12-2021, 13:07

Naglasak današnjega posjeta austrijske veleposlanice u BiH NJ.E. dr. Ulrike Hartmann predsjedniku Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenku Hercegu bio je na općemu stanju u državi, osobito na aktualnoj političkoj krizi, pitanju reforme Izbornoga zakona, legitimnoga zastupanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti te refleksiji svih tih problema na niže ustrojbene jedinice, od županija do gradova i općina.

Predsjednik Herceg je istaknuo kako usložene političke prilike na izravan način utječu na sve segmente života građana te je nužno tražiti rješenja kroz stalan dijalog i kompromise.

„Kao jedan od ključnih izazova koji stoje pred BiH, uz ustavne reforme, je Izborni zakon i potreba njegove izmjene što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne predstavnike. Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH, čak i, otvoreno govoreći, dovodi u pitanje opstanak ovoga društva kao takvoga", poručio je predsjednik Vlade HNŽ-a, dotaknuvši se i potrebe neodgodive izmjene nepravednih odredbi Zakona o pripadnosti javnih prihoda čija sadašnja raspodjela nije pravična i čijom bi izmjenom HNŽ-u pripala značajnija sredstva, što bi izravno utjecalo na poboljšanje uvjeta u brojnim segmentima života građana.

Predsjednik Herceg upoznao veleposlanicu s aktualnim stanjem u HNŽ-u i aktivnostima Vlade, osobito tekućim procesima izradbe i usvajanja ključnih financijskih dokumenata za predstojeću godinu kroz koje se traži balans i stabilnost za očuvanje i socijalne i razvojne dimenzije Proračuna, unatoč svim izazovima koje pandemijska, politička i gospodarska kriza postavljaju pred vlast i društvo u cjelini.

Veleposlanica Hartmann zahvalila je predsjedniku Hercegu na otvorenom i iskrenom razgovoru, kazavši kako su joj takvi susreti od iznimnog značaja i pomoći za ispravno sagledavanje aktualnog političkog trenutka u državi.