KRIZNI STOŽER HNŽ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POD KONTROLOM, ALI SVE OZBILJNIJA
26-08-2020, 12:19

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije održao je sastanak na kojem je razmotrena epidemiološka situacija u Županiji i aktivnosti koje Stožer provodi  s ciljem praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo prezentirao je podatke o broju pozitivnih na COVID-19 u HNŽ u posljednjih mjesec dana i njihovu strukturu prema području iz kojeg dolaze, te godinama starosti. Opća je ocjena kako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ali ipak sve ozbiljnija, a razlog za povećan broj COVID-pozitivnih osoba nije u nedostatnosti propisanih mjera, već u njihovom nepoštivanju.

Stoga su iznova pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, osobito držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne higijene i higijene prostora.

Također, od svih nadležnih institucija osobito MUP-a HNŽ i inspekcijskih službi  zatražena je provedba pojačanog nadzora i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere preveniranja obolijevanja i zaštite građana. 

Krizni stožer iznova je naglasio kako je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave-općina, gradova, županija i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba, a nepoduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kažnjivo je sukladno tom zakonu.

Zajednička je ocjena svih članova Stožera kako će se, ukoliko se trend povećanja broja oboljelih nastavi, predložiti donošenje novih strožih mjera.

Na sastanku je istaknuto kako su preporuke i mjere prevencije koje je Krizni stožer donio, vezano za početak nove školske godine, protekloga tjedna upućene Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

Članovi Stožera razmotrili su stanje u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te njezine potrebe u dijelu koji se odnosi na medicinsku i zaštitnu opremu. Također, analizirane su potrebe Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar. Naglašeno je kako je u tijeku nabava novih testova za što je sredstva osigurala Vlada HNŽ.

Iznova je kazano kako je temeljem preporuke Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi predložilo, a Vlada prihvatila, Odluku da će u cijelosti snositi troškove cjepiva protiv gripe svih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

Naime, zbog mogućnosti istodobnog pojavljivanja COVID-19 i sezonske gripe, a s obzirom na to kako su uposleni u zdravstvu pod povećanim rizikom od zaraze, bit će omogućeno cijepljenje svih djelatnika u domovima zdravlja, bolničkim ustanovama, Zavodu za javno zdravstvo i Centru za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti.