POSLJEDNJI POZDRAV PREDSJEDNIKA HERCEGA AKADEMIKU JAKOVU PEHARU
08-02-2021, 12:12

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg upućuje izraze sućuti i javno se oprašta od preminulog dugogodišnjeg prijatelja, suradnika, bivšeg savjetnika, uglednog znanstvenika i društvenog djelatnika, akademika Jakova Pehara (1928. – 2021.).

„Njegovim odlaskom, naša i društvena i znanstvena zajednica izgubile su puno, ali pokojni Jakov je, svojim dinamičnim životom i životnom sudbinom koja je pred njega stavljala iznimne kušnje, ostavio dubok i neizbrisiv trag na našoj sadašnjici, onaj trag koji će oplemeniti našu sutrašnjicu.

Predstavljajući, prije nepunih pet godina, njegovu knjigu – memoare, s pravom nazvanu 'Svjedok vremena', javno sam kazao sljedeće: 'Ovaj istinski intelektualac i altruist dugi niz godina progovarao je i o onome o čemu su mnogi šutjeli, o otvorenim pitanjima visokog obrazovanja, kulture, politike, poljoprivrede, ekologije… provodeći tako u praksu svoje stajalište  kako 'sveučilišni profesori i javnim stajalištima moraju sudjelovati u oplemenjivanju društva' što je prenio i na svoje brojne studente i suradnike.

Opraštajući se od prijatelja i uglednog sugrađanina, poštovanim članovima njegove obitelji upućujem iskrenu sućut.'', riječi su predsjednika Hercega.