PREDSJEDNICA BUHAČ ZA FENU: UHVATIT ĆEMO SE U KOŠTAC SA SVIM IZAZOVIMA KOJI SE NAĐU PRED NAMA
15-11-2023, 14:31

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač danas je u izjavi za Federalnu novinsku agenciju (FENA) kazala kako je u Programu rada nove Vlade pripremljen set konkretnih mjera za poboljšanje položaja mladih, obitelji s djecom, socijalno najugroženijih kategorija pučanstva, ali i svih građana te županije.

Predsjednica Vlade u svom je prvom intervjuu na novoj dužnosti koji je dala ekskluzivno za Fenu najavila da će fokus njezina djelovanja biti na stvaranju boljih preduvjeta življenja za sve građane Županije. 

Govoreći o tomu što će biti njezini prvi koraci i na što će se najviše fokusirati, predsjednica Vlade HNŽ-a kazala je kako će, kao što je to najavila pred zastupnicima u Skupštini, najprije sagledati ukupno zatečeno stanje, što će svakako biti temelj prvih poteza nove Vlade.

- Fokus djelovanja bit će na stvaranju boljih preduvjeta življenja za sve građane naše županije. Ne smijemo zatvarati oči pred stanjem u kojemu se nalazimo, jer svjedočimo jako lošoj demografskoj situaciji, ozbiljnim gospodarskim izazovima, ali i poljuljanomu povjerenju javnosti da je moguće stvoriti ozračje i preduvjete za bolje sutra – istaknula je Buhač.  

Pritom je dodala da je na novoj Vladi "vratiti vjeru, prije svih, mladima kako se vrijedi obrazovati, ulagati u znanje i kako se ne obrazuju da bi otišli negdje drugdje".

- Imamo dužnost i obvezu učiniti sve da stečena znanja i sposobnosti mogu pretočiti ovdje, u konkretne projekte koji će dati rezultate na dobrobit i naše županije i cijele BiH – naglasila je predsjednica.

Po njezinu mišljenju, mlade ljude treba konkretnim mjerama uvjeriti kako je i ovdje moguće živjeti od svoga rada i kako ne trebaju zbog egzistencijalne neizvjesnosti strahovati od zasnivanja obitelji.

- Kada je u pitanju financijska situacija u Županiji, nadam se kako ćete razumjeti da još uvijek nisam mogla sagledati ukupno stanje. Zatražila sam od ministra financija da sutra, na prvoj sjednici Vlade, iznese cjelovito izvješće. Tek, na temelju tih pokazatelja, moći ću kazati gdje i kako mi zapravo danas stojimo – rekla je predsjednica Vlade HNŽ-a, odgovarajući na pitanje kakva je financijska situacija u Županiji i što građani mogu očekivati.

Kada su u pitanju očekivanja od koalicijskih partnera, kaže kako od njih očekuje maksimalno poštivanje zacrtanih programskih prioriteta.

- Od koalicijskih partnera očekujem, a budući da nam je valjda svima isti cilj, bolje sutra za sve naše sugrađane, maksimalno poštivanje zacrtanih programskih prioriteta i maksimalno razumijevanje da, kroz dijalog i međusobno poštovanje, rješavamo i sva ona pitanja na koja nemamo iste poglede. Kada sam govorila o tomu kako je ovo programska Vlada, željela sam istaknuti kako će se smjernice našega djelovanja zasnivati na Strategiji razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027., ali i na Programu skupštinske većine stranaka koje su podržale ovu Vladu. U svojemu radu, prije svega, poštovat ćemo ustavno načelo trodiobe vlasti, a na načelima zajedničkoga dogovora radit ćemo na ojačanju županijskih institucija, sve s ciljem njezina što bržeg razvitka i napretka – ističe Buhač.

Upitana što će biti s Proračunom, hoće li se povećavati izdvajanja za mlade, obitelji s djecom i slično, predsjednica odgovara kako su u Programu rada Vlade pripremili set konkretnih mjera za poboljšanje položaja mladih, obitelji s djecom, socijalno najugroženijih kategorija pučanstva, ali i svih žitelja Županije.

Rekla je i da očekuje podrobno izvješće ministra financija koje će biti temelj svih budućih poteza Vlade koji se tiču materijalnih prava proračunskih i izvanproračunskih korisnika.

- Svjesna izazova koji stoje pred nama, za ocjenu našega rada ne tražim 100 dana, što je praksa kod izbora novih vlada, nego očekujem razumijevanje, a o našemu radu i smjeru kojim smo odlučili ići građani će moći prosuđivati već na temelju prvih konkretnih poteza. Uskočili smo u 'vruće' pitanje štrajka zdravstvenih djelatnika, sa željom da im što prije popravimo materijalni status, a našim sugrađanima vratimo punu zdravstvenu skrb. Tako ćemo se uhvatiti u koštac i sa svim izazovima koji se nađu pred nama, dajući u tim procesima sve od sebe da bi ovomu društvu bilo bolje – poručila je novoimenovana predsjednica Vlade HNŽ-a.

Na kraju je još jednom zahvalila predstavnicima svoje stranke, HDZ-a BiH, na ukazanomu povjerenju, zastupnicima u Skupštini koji su potvrdili imenovanje Vlade, kao i prethodnoj Vladi na njihovu radu.

- Želim vjerovati kako ćemo opravdati ukazano povjerenje, a osobno ću učiniti sve da, zajedno s kolegama članovima Vlade i u suradnji sa Skupštinom, to povjerenje opravdamo konkretnim potezima i rezultatima – zaključila je predsjednica Marija Buhač.