PREDSJEDNIK HERCEG PRIMIO VELEPOSLANIKA RH U BIH
22-04-2020, 12:24

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije primio je danas u službeni posjet NJ.E. Ivana Sabolića, veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i dr. sc. Marka Babića, generalnoga konzula Republike Hrvatske u Mostaru.

Budući da je današnji posjet prvi službeni posjet veleposlanika Sabolića Vladi HNŽ, predsjednik Herceg mu je, osobno i u ime Vlade HNŽ, zaželio puno uspjeha u obavljanju ove odgovorne zadaće te zahvalio Vladi RH, koja je s 43 milijuna kuna, pomogla zdravstvenim ustanovama u BiH, od Orašja do Neuma, a poglavito SKB Mostar koja je referentna COVID-19 bolnica i u kojoj se liječe svi pacijenti iz Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru o mnogim temama, poglavito je razmatrano aktualno stanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, s osvrtom na aktivnosti koje Vlada provodi na suzbijanju širenja koronavirusa.

„Unatoč svoj složenosti Županije uspjeli smo, a to svjedoče svi relevantni pokazatelji u punoj sinergiji zdravstvenih djelatnika, Vlade HNŽ, Stožera civilne zaštite i svih drugih službi, a uz vrlo odgovorno ponašanje naših sugrađana, zaustaviti brzo širenje koronavirusa u našoj županiji.

Mjerama koje donosimo kako bi usporili širenje zaraze rasterećujemo naš bolnički zdravstveni sustav i on, do ovoga trenutka, u svim segmentima vrlo uspješno odgovara na izazove.

Želim i u ovoj prigodi istaknuti kako sve naše mjere i zapovijedi, koje daju konkretne rezultate, donosimo isključivo temeljem preporuke epidemiologa i drugih stručnjaka iz medicinskih znanosti, te ćemo i sve buduće korake, pa i korake o eventualnom ublažavanju mjera, donositi isključivo na prijedlog struke.“ - kazao je u predsjednik Herceg.

Istaknuo je, također, kako pored borbe s epidemijom, Vlada radi i na osmišljavanju intenzivnih mjera pomoći gospodarstvu, podsjetivši na to kako je Vlada, iako monetarna, fiskalna i porezna politika nisu u mjerodavnosti županija, imenovala koordinacijsko tijelo sa zadaćom predlaganja seta kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za pomoć gospodarstvu koje je potrebno pripraviti u suradnji s mjerodavnim institucijama, gradovima, općinama i udrugama poslodavaca, te uskladiti s mjerama koje će biti donijete na višim razinama.

„Pozdravljam napore Vlade HNŽ, Županijskog stožera Civilne zaštite i svih ostalih dionika uključenih u zaustavljanje širenja koronavirusa. Ohrabruje činjenica da je širenje koronavirusa pod nadzorom i uvjeren sam u to kako će ovaj izazov uskoro biti iza nas.“ - kazao je veleposlanik Sabolić, zahvalivši na riječima dobrodošlice.

Veleposlanik Sabolić je, također, iskazao spremnost Veleposlanstva RH u BiH da, u sklopu iznimno dobrih i prijateljskih odnosa s BiH, Republika Hrvatska pomogne kako Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako i drugim krajevima BiH u borbi oko zaustavljanja širenja koronavirusa i u svim drugim segmentima.

Na sastanku su, također, bili nazočni i Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade i Eugen Ćubela, načelnik Stožera civilne zaštite HNŽ i ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.