PREDSJEDNIK HERCEG S PREDSTAVNICIMA GOSPODARSTVENIKA
29-04-2020, 14:03

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas je održao sastanak sa Sandrom Zovkom, Damirom Vidačkom i Veselim Čulom, predstavnicima Asocijacije poduzetnika Hercegovine i Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“.

Predsjednik Herceg osvrnuo se na aktualno stanje u HNŽ u svjetlu pandemije i napora koje Vlada i Stožer civilne zaštite čine na zaustavljanju širenja koronavirusa. Istaknuvši zadovoljstvo današnjim susretom i partnerskim dijalogom poglavito se osvrnuo na posljedice koje gospodarstvo u HNŽ trpi i aktivnostima koje se poduzimaju kako bi posljedice krize bile umanjene.

„Na tom tragu, Vlada je imenovala koordinacijsko tijelo predvođeno ministrima gospodarstva, poljoprivrede i financija koji će izraditi i predložiti mjere za pomoć gospodarstvu. Također, Vlada je već donijela odluku i radi na Izmjenama i dopunama Proračuna za ovu godinu iz kojih će biti vidljivo kakve posljedice krize na Proračun već imamo. Naime, sadašnje projekcije jasno govore kako će ovim rebalansom, koji vjerojatno neće biti jedini u ovoj godini, prihodovna strana Proračuna morati biti umanjena za najmanje 10%, odnosno oko 24 milijuna KM. Uz to, ako neka rješenja na federalnoj razini oko Zakona o dobiti i dohotku prođu, onda će to smanjenje biti i veće, odnosno još dvadesetak milijuna KM.“, kazao je predsjednik Herceg iznova istaknuvši kako teret ove krize, kojoj je izloženo naše gospodarstvo, nikako ne smije pasti samo na županije, gradove i općine.

Sudionici sastanka izrazili su visok stupanj suglasja oko prioriteta djelovanja, poglavito u svezi sa zapošljavanjem onih koji su zbog krize ostali bez radnoga mjesta, ali i novog zapošljavanja.

Predstavnici Asocijacije poduzetnika Hercegovine i Udruge „Prsten“ zahvalili su predsjedniku Hercegu na prijamu i iskazanoj spremnosti za zajedničkim radom na definiranju mjera koje će pomoći prevladavanju ove krize.