PREDSJEDNIK HERCEG S VELEPOSLANICOM KAVALEC O AKTUALNOM STANJU U HNŽ
24-04-2020, 12:58

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, danas je putem videoveze razgovarao s veleposlanicom  Kathleen Kavalec, voditeljicom Misije OESS-a u BiH i Alexanderom Chuplyginom, šefom Ureda OESS-a u Mostaru.

Razgovarano je o aktualnom stanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, poglavito o aktivnostima koje  Vlada provodi na suzbijanju širenja koronavirusa.

„Unatoč svoj složenosti Županije, uspjeli smo, uz iznimno odgovorno ponašanje naših sugrađana, zaustaviti brzo širenje koronavirusa.

Mjerama koje donosimo kako bi usporili širenje zaraze rasterećujemo naš bolnički zdravstveni sustav i on, do ovoga trenutka, u svim segmentima vrlo uspješno odgovara na izazove.

Sve naše mjere i zapovijedi, koje daju konkretne rezultate, donosimo isključivo temeljem preporuke epidemiologa i drugih stručnjaka iz medicinskih znanosti, te ćemo i sve buduće korake, pa i one o eventualnom ublažavanju mjera, donositi isključivo na prijedlog struke.“ - kazao je predsjednik Herceg, naglasivši da je  Županijski stožer civilne zaštite, a temeljem mišljenja zdravstvene struke, na jučerašnjem sastanku donio odluku o stavljanju izvan snage zapovijedi koja se odnosi na zabranu kretanja građana HNŽ izvan mjesta prebivališta.

Razgovarajući o obrazovanju, predsjednik Herceg je veleposlanicu Kavalec upoznao o tomu kako je nastavni proces, koji je prekinut uslijed pandemije, u kratkom vremenu uspješno uspostavljen putem online sustava u svim obrazovnim ustanovama u HNŽ.

''Još uvijek ima manjih problema koje  trebamo rješavati, kao što su nedostatak tehničkih pomagala, nepoznavanje rada na računaru, nedostatak internet konekcija u školama ili kod učenika, te poteškoće kod roditelja koji imaju više djece, što zahtijeva veći broj računara na kojima će djeca raditi.'' - kazao je predsjednik Herceg, ističući i to kako suradnja s OESS-om u prevladavanju ovih poteškoća može biti od velike pomoći.

Predsjednik Herceg je, također, istaknuo kako pored borbe s epidemijom, Vlada radi i na osmišljavanju mjera za  pomoć gospodarstvu.

''Prošlog tjedna održao sam sastanak s predstavnicima gospodarstvenika HNŽ na kojemu je zaključeno da gospodarstvenici svoj prijedlog mjera koje će pomoći prevladavanju ove krize, dostave koordinacijskom timu Vlade, koji već radi na njihovoj izradi kako bi, kroz ovu suradnju, bile definirane konkretne mjere koje je potrebno i moguće učiniti.'', kazao je predsjednik Herceg.

Veleposlanica Kavalec i gosp. Chuplygin pohvalili su napore Vlade HNŽ, Županijskog stožera civilne zaštite, poglavito zdravstvenih ustanova i svih drugih koji su  uključeni u zaustavljanje širenja koronavirusa.

Kada je u pitanju obrazovni proces i poteškoće s kojima se u njegovoj provedbi, zbog nedostatka tehničkih pomagala, Županija suočava veleposlanica Kavalec iskazala je spremnost da OESS, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, pomogne kako bi narečene poteškoće bile prevladane.

Na kraju sastanka iskazana je obostrana spremnost  za nastavkom i unapređenjem suradnje Vlade HNŽ i Ureda OESS-a u Mostaru.