PREDSJEDNIK HERCEG UGOSTIO MOSTARSKOGA PAROHA KOJIĆA
13-09-2023, 10:01

Uoči svečanoga obilježavanja 150. obljetnice posvete Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg imao je danas, u zgradi županijske vlade, službeni susret s mostarskim parohom Duškom Kojićem. Razgovarali su o nastavku obnoviteljskih radova na Sabornoj crkvi koji su ušli u završne etape, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnomu položaju srpskoga naroda u HNŽ-u.

- Mostarska Saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ona se ubraja među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu. Također, jednim je od znamena multietničnosti našega grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našega mandata. Mi jesmo vlada svih naših građana, svih žitelja HNŽ-a, što stalno potvrđujemo kroz suradnju i potpore svim našim gradovima i općinama, projektima svih naših jedinica lokalne samouprave, ali i svim našim vjerskim i nacionalnim zajednicama, tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinim objektima u HNŽ-u. S ponosom podsjećam na činjenicu da je upravo ova vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ-u i time poslala snažnu poruku kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njezinu prostoru - kazao je ovom prigodom predsjednik Herceg, najavivši nastavak potpore konačnomu završetku obnove Saborne crkve.

Paroh Kojić upoznao je svojega domaćina s tijekom završnih radova na Sabornoj crkvi, ujedno zahvalivši Vladi koja je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru, tako i u cijeloj dolini rijeke Neretve. Podsjećamo, upravo je Vlada HNŽ-a, u prosincu prošle godine,  među prvima reagirala financijskom potporom kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, devastirao električne instalacije na crkvi. Vrijedno je podsjetiti kako je riječ o nacionalnomu spomeniku BiH i kako će, u povodu spomenute obljetnice njegova posvećenja, patrijarh SPC-a Porfirije posjetiti Mostar.