Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ  je jedan od partnera u IPA Projektu  Jadranske prekogranične suradnje - Program razmjene znanja u školskom sistemu Jadranske regije.

Službeni naziv projekta na engleskom jeziku je Knowledge Exchange Program for the Adriatic School System, a akronim Projekta je KEPASS.

Projekt će trajati 36 mjeseci, vođa projekta je Autonomna Regija Friuli Venezia Giulia – Direktorat za obrazovanje, univerzitet, istraživanje, porodičnu politiku, udruživanje i saradnju iz Italije.

Sveukupni proračun projekta je 2 200 852,00 €, a zemlje partneri su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Ciljevi Projekta su integriranje školskih sustava Jadranske Regije u oblastima koje će omogućiti poboljšanje srednjoškolskog obrazovanja tako da to obrazovanje postane konkurentnije stvaranjem mogućnosti za mobilnost učenika i međusobno priznavanje srednjoškolskih programa i svjedodžbi te da se na osnovu toga stvore veze između obrazovnih sustava i tržišta rada Jadranske Regije.

Dana 17. i 18. siječnja 2013. godine Autonomna Regija Friuli–Venezia Giulia organizirala je početni sastanak Projekta KEPASS. Sastanak se održao u Trstu (Piazza Unita), Italia u Zgradi administrativne regionalne palače.

Prvoga dana održan je sastanak Odbora kojeg čine predstavnici izvršne vlasti zemalja partnera. Nakon obraćanja predstavnika vodećeg partnera, svaki od predstavnika partnera u Projektu trebao je tijekom petnaestominutnog obraćanja dati svoje viđenje projekta i njegovog realiziranja (u ime Ministra sastanku je sudjelovala Hilzema Tabaković kao Menadžer projekta). Na sastanku su dogovorene osnovne smjernice u realiziranju Projekta.

Drugog dana sastanka određeni su stručnjaci iz oblasti srednjoškolskog obrazovanja za svaku od zemalja partnera. Kao predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ određene su savjetnice za srednje škole u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ Karmela Zlomislić i Emina Jusufbegović.

Dana 14. i 15. ožujka 2013. godine Nacionalni institut za obrazovanje Slovenije organizirao je drugi sastanak Odbora za vođenje Projekta i Tima stručnjaka u oblasti srednjoškolskog obrazovanja. Sastanak se održao u Life Class Hotelu u Portorožu, Slovenija.

Nakon pozdravnog obraćanja predstavnika Ministarstva prosvjete, kulture i sveučilišta Republike Slovenije kao pridruženog člana projekta, ravnatelj Nacionalnog instituta za obrazovanje Slovenije predstavio je plan rada sastanka i sustav srednjoškolskog obrazovanja u Sloveniji.

Ostali predstavnici  zemalja partnera Projekta su nakon toga predstavili srednjoškolske sustave svojih zemalja. Hilzema Tabaković kao Projekt menadžer predstavila je srednjoškolski sustav obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Zavod za obrazovanje Crne Gore predstavio je Plan komunikacije Projekta KEPASS, što je njihov zadatak u Projektu.

UWC Adriatic dao je prijedlog za formu natječaja na koji će se škole prijavljivati kako bi postale akreditirane pilot škole KEPASS Projekta. Dogovoreno je da partneri prilagode formu natječaja legislativi svoje zemlje.