REAGIRANJE RESORNOGA MINISTARSTVA NA NAVODE SINDIKATA PROSVJETNIH DJELATNIKA
21-02-2024, 12:17

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije odbacilo je u javnomu reagiranju navode sindikata prosvjetnih djelatnika u HNŽ-u, s porukom kako ''nastavlja predano raditi za dobrobit svih djelatnika u prosvjeti''. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

Na prosvjedima koje su jučer, 20.2.2024. godine, organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ-a, izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i ravnatelje škola. Ovim putem obavještavamo sve zaposlenike u odgojno-obrazovnomu sustavu HNŽ-a, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i ravnatelje škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da uvjere svoje članstvo o nužnosti ovakvih prosvjeda.

Želimo obavijestiti javnost, a ponajprije prosvjetne djelatnike kako na adresu Ministarstva od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikad nije stigao niti jedan službeni poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neslužbene razgovore s pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva.

Nažalost, činjenica je da se u obrazovnomu sustavu u HNŽ-a primjenjuje zakonske i podzakonske akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno nužne i to je jedan od problema s kojim se Ministarstvo suočava u ovomu trenutku, a sasvim je jasno kako je za rješavanje takvih problema potrebno određeno vrijeme i suradnja s drugim institucijama i tijelima izvršne i zakonodavne vlasti.

Ovim putom obavještavamo javnost kako će Ministarstvo i dalje nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradbi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima ćemo unaprijediti obrazovni sustav u našoj županiji te kako svi sektori Ministarstva predano rade na izradbi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u prosvjeti, nego i na polju znanosti, kulture i športa.