SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE HNŽ I UREDA SVJETSKE BANKE U BIH
24-01-2023, 15:45

Marko Arapović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ, sa suradnicima, danas je primio predstavnike Ureda Svjetske banke u BiH koje je predvodio Yuriy Myroshnychenko, voditelj projekta i viši specijalist za energiju.

Današnji sastanak nastavak je razgovora o projektu Svjetske banke pod nazivom ''Projekt unaprjeđenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini''. Još jednom je istaknuto kako ovaj projekt ima za cilj unaprjeđenje upravljanja kvalitetom zraka, te smanjenje emisije zagađivača zraka iz grijanja u stambenom sektoru i prometu.

Predstojnik Arapović potvrdio je neupitnu spremnost Vlade HNŽ za sudjelovanjem u Projektu naglasivši kako su aktivnosti predložene Projektom u skladu sa Strategijom razvitka HNŽ za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

''Projekt unaprjeđenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini'' sastavljen je od četiri sastavnice, od kojih su jačanje monitoringa i upravljanje kakvoćom zraka i  povećanje održivoga grijanja i energetska učinkovitost u obiteljskim kućama predviđeni za HNŽ.

Zaključeno je kako će se na zajedničkom sastanku predstavnika Svjetske banke, Federacije BiH i županija zainteresiranih za ovaj projekt, a koji će biti održan koncem tjedna u Sarajevu, dogovoriti načini i modaliteti njegova implementiranja.

Inače, na sastanku su bili nazočni: Claudio Protano, specijalist za energiju, Mustafa Čopelj, savjetnik s područja energije, Samir Sunagić i Tamara Glavinić, Fond za zaštitu okoliša HNŽ-a, Svjetlana Stanić-Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a te Veselko Luburić, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a.