SKUPŠTINA HNŽ: USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA VEZANIH ZA RAD MUP-a
15-06-2022, 21:44

Na današnjoj, 13. izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNŽ-K.

U uvodnom izlaganju, Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova govorio je o razlozima koji su doveli do predlaganja Izmjena i dopuna zakona podsjećajući na to kako već duže razdoblje nema ravnatelja policije, nedostaje 235 policijskih službenika, a nekih šezdesetak službenika se ne može umiroviti.

„Kroz duge razgovore i pravna promišljanja došli smo do zaključka kako su ove izmjene i dopune nužne da bi se ministarstvo deblokiralo i moglo nastaviti s radom u punom kapacitetu. Mislim da su zakoni dobro izbalansirani i da će u ovom trenutku značiti jako puno u našem ministarstvu“, kazao je ministar Bevanda naglasivši kako će se usvajanjem ovih zakona otkočiti procesi u MUP-u koje se odnose na činovanje i unaprjeđivanje policijskih službenika, ali i prijam novih djelatnika što je iznimno bitno s aspekta sigurnosti građana HNŽ.

Skupštinski zastupnici imenovali su potom članove Neovisnog odbora za izbor i reviziju.

Usvojena je i Odluka o  pokretanju postupka za dodatno zaduženje po sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvitak i Bosne i Hercegovine za Projekt „Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH“ u iznosu od 12 milijuna KM.

„Poznato vam je kako smo ranije zajednički donijeli odgovarajuće odluke kojima smo prihvatili sve obveze vezane za kredit Saudijskog fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM kako bismo pomogli izgradnju i opremanje naših bolničkih ustanova. Iz tih sredstava, uz ostalo, započeto je realiziranje jednog od najznačajnijih projekta u našoj županiji koji govori o našoj opredijeljenosti da brinemo o djeci koja su naša budućnost. Klinika za dječje bolesti-Pedijatrija SKB Mostar u našim je promišljanjima jedan od najznačajnijih prioriteta. Jednako vrijedni su i projekti  izgradnje, obnove i opremanja više odjela u RMC „Dr. Safet Mujić“ Mostar i Općoj bolnici Konjic. Zbog dobro nam poznatih razloga došlo je do snažnih poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena zbog čega je završetak ovih projekata doveden u pitanje. Stoga sam, zajedno s ministrima Opsenicom i Faladžićem, obavio više razgovora s ravnateljima tri bolnice tijekom kojih smo definirali radnje koje bismo trebali poduzeti kako bismo riješili taj problem. Na tom tragu, donijeli smo odgovarajuću odluku na Vladi koja se danas našla pred skupštinskim zastupnicima. Želim vjerovati kako će i na drugim, višim razinama biti razumijevanja i kako ćemo vrlo žurno riješiti ovo pitanje kako bi naša Pedijatrija i drugi započeti projekti naših zdravstvenih ustanova bili završeni“, kazao je predsjednik Herceg.

Na današnjoj sjednici zastupnici su raspravili i Odluku o izmjenama Odluke o osnivanju lovišta u HNŽ-K, te Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o stanju u oblasti šumarstva na području HNŽ-K o čemu je detaljnije govorio  Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Istaknuto je kako će se zastupnici izjasniti nakon što se Vlada očituje o amandmanu podnijetom na predloženu Odluku.

Kada je u pitanju Informacija o stanju u oblasti šumarstva, usvojen je zaključak  da resorno Ministarstvo u roku od 30 dana o ovoj temi obavi razgovore sa svim zainteresiranim dionicima i na temelju tih razgovora uradi prijedlog mjera, te ih dostavi Skupštini.