SNAŽNA POTPORA VLADE HNŽ-A DUALNOMU OBRAZOVANJU I TVORNICI ZA UČENJE FSRE-a SUM-a
26-05-2021, 11:16

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg potvrdio je snažnu opredijeljenost Vlade HNŽ-a potpori radu Sveučilišta u Mostaru, u konkretnomu slučaju Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a čiji ga je dekan, prof. dr. sc. Željko Stojkić, danas izvijestio o ishodima nekoliko uspješnih suradnji, poglavito na provedbi projekta dualnoga obrazovanja u visokomu obrazovanju u HNŽ-u i o formaliziranju učlanjenja HNŽ-a u Klaster metala i plastike.

- Ponosan sam na činjenicu da je ova županija uspješno riješila pitanje zakonskog okvira formalnom suglasnošću resornog ministarstva, uz potporu Vlade, da obadva naša sveučilišta dualno obrazovanje mogu regulirati internim aktima i, time, krenuti u ozbiljniju provedbu projekta DAUALSCI odnosno europskoga Erasmus projekta čiji je cilj implementiranje dualnoga obrazovanja na razini visokoškolske izobrazbe. Također, nakon dugogodišnje potpore koju pružamo nastanku i razvitku Tvornice za učenje pri SUM-u i djelovanju Klastera metala i plastike koji sjedinjuje gospodarstvo i akademsku zajednicu, dogovorili smo i formaliziranje članstva HNŽ-a u tomu klasteru. Koristim prigodu odati priznanje dekanu Stojkiću za njegov izniman napor i inventivan rad na čelu FSRE-a i zahvaliti mu na kvalitetnoj suradnji koju godinama ostvarujemo, na iznimnu korist i naših studenata i naše društvene i lokalne gospodarske zajednice – komentirao je predsjednik Herceg.

Najavivši realiziranje regulative za dualno obrazovanje već na jednoj od predstojećih sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru, dekan Stojkić izrazio je zahvalu i zadovoljstvo što prvi čovjek izvršne vlasti u HNŽ-u prepoznaje i u tolikoj mjeri podržava inventivan rad i suvremene iskorake sveučilišnih ustrojbenih jedinica i SUM-a u cjelini.

- Ako se usredotočim samo na Klaster metala i plastike, konkretno na našu Tvornicu za učenje, čiju ćemo tehnologiju javnosti predstaviti 17. lipnja na Danu otvorenih vrata, na Fakultetu je realiziran i moderniziran prostor i nabavljena vrhunska oprema kojom se mogu služiti i naši studenti i lokalno gospodarstvo s kojim ostvarujemo tijesnu suradnju. To i jest bit postojanja i rada jednoga sveučilišta, ali bi bilo gotovo neostvarivo da viziju koju imamo ne dijeli i naša lokalna vlast. Mi imamo sreću što u osobi predsjednika Vlade imamo sveučilišnoga profesora koji razumije i duh vremena i potrebe naše akademske zajednice i na tomu mu od srca hvala – poručio je dekan Stojkić.