U MOSTARU OTVOREN PRVI FESTIVAL ''VINSKE CESTE HERCEGOVINE''
04-07-2024, 22:10

Dvodnevni festival ''Vinske ceste Hercegovine'' otvoren je večeras u Mostaru s misijom predstavljanja Hercegovine kao jednoga od ključnih odredišta globalnoga vinskog turizma ističući tradicionalnu pripremu vina karakterističnu za ovu regiju, potom poticanja uključenosti svih dionika u ove procese i promoviranja hercegovačkih vinogradara, vinara i obrtnika.

U pozdravnomu govoru okupljenima, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač istaknula je kako su vinogradarstvo i vinarstvo istinski hercegovački brend.

- Eno-gastronomski turizam jedna od snažnih turističkih grana današnjice koja kreira nova radna mjesta, jača lokalnu zajednicu i izrasta u motor-pokretač razvitka cijele regije. No, ne smijemo gubiti iz vida da, ma koliko priča bila uspješna, stvarni uspjeh počiva na neprekinutom ulaganju u nova znanja i vještine, u edukaciju i usavršavanje, u stalnu nadgradnju naše ukupne ponude. Turist odnosno potrošač 21. stoljeća ima visoke standarde i mi moramo biti kapacitirani tomu odgovoriti na najbolji mogući način. Vlada HNŽ-a Vinsku cestu Hercegovine poima strateškim ogrankom naše velike gospodarske grane koja se zove turizam i kojoj, u skladu sa svojim smjernicama, strategijama i programima, nastojimo dati snažan vjetar u leđa. Vi stapate poljoprivrednu proizvodnju, gastronomiju, ugostiteljstvo, kulturnu i povijesnu baštinu i sva naša prirodna bogatstva u jedinstvenu turističku ponudu koja nas slavi u cijelomu svijetu. To je i naš strateški pogled na budućnost i razvitak HNŽ-a. Zato i jesmo stali uz vas, zato vam od srca čestitam i želim da ovaj festival preraste u tradiciju koja će nas okupljati godinama – poručila je Buhač.