VLADA DONIJELA ODLUKU O RASPISIVANJU JAVNOG POZIVA ZA SUBVENCIONIRANJE KAMATA ZA KREDITNE PLASMANE
07-10-2020, 10:56

Na današnjoj sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, s ciljem pomoći gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, donijela Odluku o raspisivanju Javnog poziva za subvencioniranje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka Federacije BiH.

Javni poziv bit će raspisan temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori ekonomiji na području HNŽ, a za subvencioniranje kamata Vlada će izdvojiti iznos od 500.000 KM.

Naglašeno je kako je Hercegovačko-neretvanska županija prva Županija s kojom je Razvojna banka sklopila Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima  i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19. Obrtnicima i gospodarstvenicima koji zadovolje kriterije iz Javnog poziva bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Tijekom rasprave, podcrtana je i činjenica kako je, nakon provedene procedure Javnoga poziva, do sada, temeljem tzv. Korona zakona osigurana potpora za 1 833 gospodarska subjekta u iznosu od 4.740.503,43 KM.