VLADA HNŽ-A IZDVOJILA 200 TISUĆA KM ZA ŽRTVE POTRESA U TURSKOJ I SIRIJI
14-02-2023, 12:49

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije izdvojila je, na današnjemu prvom dijelu 195. redovite sjednice, 200.000,00 KM pomoći za žrtve katastrofalnih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Objema državama bit će uplaćeni jednaki iznosi od po 100.000,00 KM iz Proračuna HNŽ-a.

''Vlada ovim pruža konkretnu potporu, u skladu s objektivnim mogućnostima, a na tragu našega dogovora koji smo postigli čim je stigla vijest o ovoj istinskoj kataklizmi i golemim ljudskim žrtvama, da ćemo na prvoj sjednici donijeti Odluku kojom ćemo, uz izraze sućuti, pogođenim prostorima pružiti i financijsku pomoć'', kazao je predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg.

Osim ove, razmotrena je i prihvaćena Odluka o usvajanju Izvješća Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a o ostvarenim ishodima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.

Vlada je danas usvojila i Odluku o  načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za tekuću godinu za Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa i to:  s pozicije ''Ostali izdaci za šport + uspješnim pojedincima'', s pozicije ''Ostali izdaci za kulturu'', s pozicije ''Tekući transferi organizacijama i pojedincima za izvanredne športske uspjehe'' te s pozicije ''Transferi nacionalnim udrugama i organizatorima nacionalnih manifestacija''.

Danas je usvojena i Odluka o davanju suglasnosti za zaključenje Aneksa na Ugovor između Federalnoga ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza HNŽ-a, Grada Čapljine i tvrtke Amitea d.o.o. Mostar. Riječ je o projektu izgradnje cesta u povratničkim naseljima u Gradu Čapljini čija je ukupna vrijednost 230.000,00 KM. Federalno ministarstvo osigurava 100.000,00 KM, Planom i programom Uprave za ceste odobreno je 80.000,00 KM, dok će Grad Čapljina projekt sufinancirati iznosom od 50.000,00 KM. Današnja suglasnost na Aneks ugovora bila je nužna za izvršenje plaćanja iznosa od 50.000,00 KM koji će Grad Čapljina, potpisivanjem Aneksa, moći isplatiti izvođaču radova.