VLADA HNŽ POZVALA POSLODAVCE DA ISPLATE JEDNOKRATNU POTPORU UPOSLENICIMA U ZDRAVSTVU
30-12-2022, 11:21

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je sa današnje 193. sjednice još jednom pozvala poslodavce da, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, uposlenicima u zdravstvu  isplate jednokratnu novčanu potporu.

Istaknuto je kako je Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja zdravstvenim ustanovama - bolnicama osigurano dodatnih 13 milijuna KM, a Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2022. godinu dodatnih 3 milijuna KM za primarnu zdravstvenu zaštitu - domovima zdravlja.
Na ovaj način bolnicama i domovima zdravlja osigurano je dodatnih 16 milijuna KM, te su stvoreni materijalni preduvjeti da upravljačka tijela ovih zdravstvenih ustanova mogu donijeti potrebne odluke kako bi svih 4400 zdravstvenih djelatnika u HNŽ dobilo jednokratnu novčanu potporu u iznosu od 1080,00 KM za što je ukupno potrebno oko 4.750.000,00  KM.

Vlada je u više navrata istaknula kako jedino poslodavac, poštujući Uredbu Vlade F BiH, a što je potvrdila i jučer donijeta Odluka Upravnog vijeća Kantonalne bolnice Zenica, može donijeti odluku o isplati jednokratne pomoći za uposlene u zdravstvenim ustanovama.

Stoga očekujemo da upravna vijeća zdravstvenih ustanova u našoj županiji donesu potrebne odluke i iz sredstava koja su im osigurana isplate jednokratne novčane potpore svojim uposlenicima.