IZASLANSTVO VLADE HERCEGOVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE I GRADA MOSTARA U RADNOM POSJETU REPUBLICI TURSKOJ
24-06-2021, 10:09

Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara, predvođeno dr. sc. Nevenkom Hercegom predsjednikom Vlade HNŽ, dr. sc. Rašidom Hadžovićem, županijskim ministrom prosvjete, znanosti, kulture i športa, dr. sc. Marijom Kordićem, gradonačelnikom Mostara, Salemom Marićem, predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Mostara i Edinom Mušićem, zastupnikom u Parlamentarnoj skupštini BiH boravilo je u četverodnevnom radnom posjetu Republici Turskoj.

U Predsjedništvu Turske primio ih je tajnik Predsjedništva, dr. Mertin Kirath izrazivši tom prigodom dobrodošlicu, ali i pohvalivši proaktivan pristup i suradnju u izgradnji i razvitku međusobnih odnosa. Također, organiziran je i službeni susret u turskom Parlamentu.

U prigodi radnoga posjeta, Izaslanstvo je razgovaralo s lokalnim čelnicima u Istanbulu i Ankari. Tijekom razgovora i razmjene iskustava zaključeno je kako postoje temelji i kapaciteti za razvijanje suradnje u segmentima gospodarstva i tehnologije, kao i u području zračnoga prometa te turizma. Naglašena je izuzetna geografska pozicija i prometni potencijal Hercegovačko-neretvanske županije.

Predsjednik Herceg poslao je poruku o potrebi stalnoga dijaloga i koordiniranoga rada u interesu žitelja cijele Županije, pozvavši Tursku na snažnije investiranje u projekte koji su od zajedničkoga interesa, poglavito na polju razvitka turističke ponude i prometne infrastrukture. 

Gradonačelnik Kordić je poseban naglasak stavio na razmjenu iskustava po pitanju komunalnih tema i infrastrukturnih rješenja, naglasivši potencijal Zračne luke Mostar koji treba razvijati.

Izaslanstvo se susrelo i s generalnim direktorom Agencije za informiranje i komunikaciju Republike Turske Ebubekir Sahin s naglaskom na  važnost medija u komunikaciji s građanima, kao i promociji kulture i turističkih potencijala. Domaćini su prezentirali rad i kapacitete velikih medijskih kuća, prije svega Haber Globala.

Herceg i Kordić izrazili su zadovoljstvo stečenim iskustvima i uspostavljenim vezama tijekom radnoga posjeta, poglavito produktivnim sastancima koji će u budućnosti rezultirati aktivnom suradnjom u promicanju gospodarskih, informacijskih, turističkih i prometnih kapaciteta Grada i Županije.