ODRŽANA KONFERENCIJA O FORTIFIKACIJAMA NA TLU BIH DO 1918.
10-06-2024, 11:00

U organizaciji Arhiva Hercegovačko-neretvanske županije, Fakulteta humanističkih znanosti Univerziteta Džemala Bijedića Mostaru i Udruge za modernu povijest Sarajevo, u hotelu Mostar održana je znanstvena konferencija pod nazivom Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu BiH od antike do 1918.

Istaknuvši kvalitetnu suradnju triju institucija, ravnatelj Arhiva Amir Kadribegović naglasio je kako je konferencija okupila 27 sudionika, profesora i istraživača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uz 30 sudionika iz History Festa. Tijekom dva dana rada, obrađene su teme: vrste, način izgradnje, proširenja, nadgradnje, teritorijalni raspored i funkcije utvrda, pomoćni redovi i službe u utvrdama, pitanje vodoopskrbe, higijene i zdravstvene njege, svakodnevni život, kao i pitanje fortifikacija u pučkim pjesmama.

Inače, Arhiv HNŽ-a ove godine obilježava 70 godina svojega djelovanja i predmetna je konferencija jedno od devet zbivanja kojima će taj jubilej biti obilježen. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Federalnoga ministarstva prosvjete i znanosti.