POTPORA PROJEKTIMA FEDERALNE I ŽUPANIJSKE UPRAVE ZA GEODETSKE I IMOVINSKO-PRAVNE POSLOVE
06-05-2022, 12:38

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije primio je danas Željka Obradovića, ravnatelja Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i njegove pomoćnike Denisa Tabučića i Seada Hadžića koji su ga, zajedno s Ivanom Leskom, ravnateljem Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ-a upoznali o aktualnim projektima i aktivnostima koje federalna i županijska Uprava zajedno s jedinicama lokalne samouprave provode na području HNŽ-a.

Posebno su istaknute aktivnosti na Projektu usuglašavanja katastra i zemljišnih knjiga u Mostaru ističući kako će realiziranje ovoga projekta biti od iznimne koristi, kako za građane, tako i za sve potencijalne investitore na području grada Mostara.

Projektom, čija će realizacija započeti do kraja mjeseca, planirano je usklađivanje podataka za oko 15 000 parcela i  prijenos  podataka iz knjige položenih ugovora u zemljišne knjige za oko 25 000 stambenih etažnih jedinica. Predstavnici Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove kazali su kako je ovaj projekt podržan od Svjetske banke, te kako je za njegovo realiziranje osigurano oko milijun KM.

Projekt usklađivanja podataka katastra i zemljišnih knjiga uz potporu Svjetske banke provodi se od 2013. godine. Na području HNŽ kroz njegovu realizaciju postignuti su značajni rezultati u većini jedinica lokalne samouprave.

Na tomu tragu, istaknuli su kako će danas u Gradu Mostaru biti otvoren  zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Mostaru obnovljen sredstvima Svjetske banke.

Uz ovaj, kontinuirano se radi i na projektima uspostave adresnog registra,  katastra nekretnina, digitalnog arhiva i katastra komunalnih uređaja.

„Jedan od ključnih preduvjeta za promišljanje ozbiljnog gospodarskog razvitka nekog područja svakako je uređena oblast katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. Napori koje na tomu području kontinuirano zajednički čine  naša županijska i federalna Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove daju dobre i mjerljive rezultate te me raduje činjenica da smo u ovoj oblasti napravili ogroman iskorak“, kazao je predsjednik Herceg ističući kako Vlada ima i imat će razumijevanje za sve projekte iz ove oblasti.