PREDSJEDNIK HERCEG SA ZAMJENICOM BRITANSKOG VELEPOSLANIKA
15-10-2020, 11:39

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije sastao se s dr. Ruth Wiseman, zamjenicom britanskoga veleposlanika u BiH.

Na sastanku je, uz  niz drugih aktualnih tema, razgovarano o izborima u BiH i Gradu Mostaru. Posebna pozornost dana je aktualnoj epidemiološkoj situaciji koja ima globalni karakter, te aktivnostima koje Vlada HNŽ provodi kako bi poboljšala situaciju u našoj županiji. Također, predsjednik Herceg je istaknuo kako od drugog mjeseca ove godine pa sve do sada Vlada ulaže znatne napore u borbi protiv koronavirusa.

„Dolaskom hladnijih dana očekujemo povećanje broja COVID-19 pozitivnih osoba,“ kazao je predsjednik Herceg dodavši i to kako će Vlada, kao i u prethodnom razdoblju, poduzeti sve aktivnosti koje su u njezinoj mjerodavnosti kako bi se, prije svega, preveniralo obolijevanje.

„U Županiji smo u tzv. prvom valu pandemije imali znatne gubitke u gospodarstvu, turizmu, prometu i drugim resorima. Stoga je Vlada pokušala iznaći adekvatna rješenja kako bi osigurala potporu poduzetnicima i obrtnicima koji su osjetili gubitke. Nakon priprave i izrade tzv. Korona zakona proveli smo proceduru Javnoga poziva, te je oko 2000 pravnih i fizičkih osoba ostvarilo pravo na financijsku potporu. Hercegovačko-neretvanska županija je i prva Županija u FBiH koja je potpisala Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Također, očekujemo kako će Vlada  FBiH preostala neutrošena sredstva predviđena za potporu gospodarstvu pravično raspodijeliti na cijelom području FBiH pri tome posebno vodeći računa o turizmu, poljoprivredi, obrtništvu i poduzetništvu.“, kazao je predsjednik Herceg.

Zamjenica Wiseman zahvalila je predsjedniku na informacijama o aktivnostima Vlade HNŽ, poglavito u borbi protiv koronavirusa, pohvalivši napore koji se čine.  Ujedno, izrazila je zahvalnost za iskazanu spremnost predsjednika Hercega da zajedničkim naporima podupru rad Sigurne kuće u Mostaru koju je Britansko veleposlanstvo poduprlo u vrijeme pojačanih aktivnosti koje su bile posljedica mjera zbog pandemije.  Time, i drugim aktivnostima bi se nastavila i unaprijedila suradnja Veleposlanstva i Vlade HNŽ.