SKUPŠTINA HNŽ USVOJILA NIZ IZVJEŠĆA I INFORMACIJA
07-10-2020, 9:25

Na jučerašnjoj, devetoj redovitoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, zastupnici su primili k znanju Izvješće o radu Županijskog tužiteljstva HNŽ-a i Izvješće o radu Županijskog suda HNŽ-a te prihvatili Izvješće o radu Javnog pravobraniteljstva HNŽ-a, Izvješće o izvršenju sankcija u HNŽ-u iz članka 1. Zakona o izvršenju sankcija u HNŽ-u za 2019. godinu i Izvješće o realiziranju Zbirnog plana za 2019. godinu svih nositelja Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ-a 2016.-2020. i Strategije razvoja malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ-u 2012.–2020.

Razmatrane su Informacija o usvajanju Akcijskog plana aktivnosti potrebnih za izvršenje općih mjera naloženih presudom Europskog suda za ljudska prava prema HNŽ-u i vremenski okvir za njihovo realiziranje i Informacija o realiziranju potpisanih ugovora o koncesijama iz područja vodoprivrede, zaključno s 31.12.2019. godine.

Posebnu pozornost zastupnici su posvetili Izvješću o radu Javnog pravobraniteljstva HNŽ-a poglavito u dijelu vezanom za tužbe proračunskih korisnika što ozbiljno utječe na stabilnost javnih financija. Unatoč kontinuiranim naporima Vlade koja je, do sada, za izvršenja sudskih presuda i izvansudske nagodbe izdvojila više od 16 milijuna KM, tužbe su i dalje ozbiljan izazov u radu Vlade.  Stoga, Pravobraniteljstvo smatra da treba  ubrzati postupke izvansudskih nagodbi,  te  će Vladi predložiti izmjene odluka o uvjetima i postupku za sporazumno rješavanje potraživanja pravnih i fizičkih osoba kako bi se taj postupak pojednostavio.

Skupština HNŽ obavezala je Vladu HNŽ da u roku 45 dana dostavi izvješće o realiziranju potpisanih ugovora o koncesijama iz ostalih područja koja su u mjerodavnosti drugih ministarstva HNŽ.