VLADA IMENOVALA PREGOVARAČKI TIM ZA PREGOVORE SA SINDIKATIMA ZA DJELATNOST ZDRAVSTVA
02-11-2023, 9:30

Već smo u više navrata komunicirali kako Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao jedan od više čimbenika u zdravstvenomu sustavu ove županije, razumije sindikalna traženja zdravstvenih djelatnika i, pripravna je kroz Izmjene i dopune Proračuna za 2023. te kroz Prijedlog proračuna za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera. To je jasno kazano i na ranijemu sastanku čelnih ljudi Vlade i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Na tomu tragu, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je na žurnoj sjednici imenovala Pregovarački tim Vlade HNŽ-a za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva. Imenovani tim sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Ministarstva financija HNŽ-a, Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a, Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, SKB-a Mostar, KB-a dr. Safeta Mujića, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačke županije i Ministarstva zdravstva FBiH.

Podsjećamo, Vlada je preuzimanjem dužnosti 2015. zatekla krajnje nezahvalno stanje u financijama (ilustracije radi, naslijeđeno je 60 milijuna KM izvršnih sudskih presuda), u međuvremenu riješila sve dubioze, konsolidirala javne financije, odgovorila svim traženjima koja su pristizala, uspjela i otvoriti razvojnu dimenziju Proračuna, stvorila je kvalitetne preduvjete kako bi danas mogla planirati i ispratiti svoj dio obveza i prema zahtjevima zdravstvenih djelatnika.

Iznimno korektno i odgovorno ponašanje Vlade HNŽ-a prema socijalnim partnerima, sindikatima proračunskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno je posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora. Razina odnosa i međusobnoga poštovanja Vlade i socijalnih partnera potvrđena je i na posljednjemu sastanku predsjednika Vlade i resornih ministara sa čelnicima svih šest sindikata korisnika Proračuna HNŽ-a.

Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih djelatnika, koji u početnomu traženju iziskuju više od 50 milijuna KM dodatnih proračunskih sredstava, nužno je da i drugi čimbenici u zdravstvenomu sustavu HNŽ-a, koji su jasno pobrojani u službenoj obavijesti NSZ-a SKBM-a o održavanju štrajka (u privitku), preuzmu svoj dio odgovornosti, onako kako je to zakonom i regulirano. Samo je tako moguće, što žurnije i sa što manje problema, izići iz ove situacije i izbjeći sve ono negativno što sindikalni prosvjedi sobom nose, a prije svega trpljenja koja će najviše osjetiti pacijenti. Zato i ovim putom pozivamo sve dionike zdravstvenoga sustava Županije (poslodavce u zdravstvenomu sustavu HNŽ-a) na preuzimanje svojega dijela odgovornosti kako bismo izbjegli bilo koji neželjeni scenarij.

PDF icon nsz_skbm_-_obavijest_o_odrzavanju_strajka.pdf, PDF icon vlada_-_rjesenje_o_imenovanju_pregovarackoga_tima.pdf