30-04-2024, 12:09

Povodom Međunarodnog praznika rada, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na čelu sa premijerkom Marijom Buhač uputila je čestitku u kojoj stoji:

- Praznik rada svake nas godine ponovno podsjeća na važnost radničkih prava, očuvanja i unapređenja općeg radnog i životnog standarda u našoj zajednici te zajedničkog djelovanja sa našim socijalnim partnerima u tom pravcu. Ne dvojeći kako će taj dijalog u vremenu pred nama biti još i bolji i kvalitetniji, na zadovoljstvo svih radnika uposlenih na prostoru HNK-a, od srca čestitamo 1. maj – stoji u tekstu čestitke.

29-04-2024, 12:11

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač učestvovala je danas na sastanku Radne grupe Evropskog odbora regija za Zapadni Balkan, održanom u Briselu (Kraljevina Belgija) na temu Reforme javne uprave koja je od iznimne važnosti u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji. Buhač je u pozdravnom obraćanju istaknula da je, s obzirom na složeni sistem javne uprave u BiH, potrebna hitna promjena što i jest jedan od preduslova na putu pristupanja BiH evropskoj porodici.

- Našu zemlju, i sve nas koji učestvujemo u strukturama vlasti, čekaju brojne obaveze u procesu pregovaranja. Javnu je upravu neophodno osavremeniti u cilju zadovoljenja očekivanja i potreba svih građana, kao i poslovne odnosno privredne zajednice. Za uspješan proces evropskih integracija važno je poboljšanje i unapređenje djelovanja javne uprave u skladu sa načelima profesionalnosti, odgovornosti, političke neutralnosti, efikasnosti i djelotvornosti – rekla je Buhač, osvrćući se zatim na aktivnosti Vlade HNK-a koja u svojim Programskim smjernicama djelovanja do 2026. godine, kao strateški cilj ističe reorganizaciju javne uprave.

- Planirane se aktivnosti odnose na unapređenje efikasnosti sistema upravljanja javnim finansijama, pravosudnog sistema, sistema borbe protiv korupcije i upravljanja razvojem, optimizacijom i digitalizacijom usluga i procesa javne uprave te jačanjem ljudskih kapaciteta u javnoj upravi. Cilj nam je osposobljena, efikasna, djelotvorna, otvorena i odgovorna javna uprava koja je u funkciji vladavine prava, unapređenja poslovnog okruženja, privrednog razvoja i ukupne kvalitete života. Digitalizirana javna uprava pojednostavljuje administrativne procedure, a smatram neophodnim i da se uvede funkcionalan jednošalterski sistem registracije poslovnih subjekata i dobivanja raznih potvrda i odobrenja te da se omogući online registracija poslovnih subjekata, izvrši deregulacija i uopće pojednostavljivanje procedura – poručila je premijerka HNK-a, dodavši i to da je kantonalna vlast predana i donošenju zakonskih rješenja kojim bi bili ojačani ljudski kapaciteti te pravično suzbijan svaki oblik korupcije.

- U procesu smo priprema za osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije HNK-a koji će, uz kontinuirano provođenje i nadogradnju postojećih protukorupcijskih mjera, stvoriti i nova sistemska rješenja za suzbijanje korupcije. Osnivanje tog ureda veliki je iskorak za HNK, ali i za cijelu BiH. Ujedno je to i pokazatelj Evropskoj uniji da ne stojimo na putu razvoja nego smo predani da se potpuno posvetimo konačnom cilju odnosno pristupanju BiH Evropskoj uniji. Tako će Vlada kojoj sam na čelu dosljedno provoditi mjere jačanja javne uprave, demografske  revitalizacije i zaustavljanja iseljavanja, pružanja podrške mladim porodicama, osiguranja okvira za dalji razvoj privrede i uopće stvaranja uslova za bolji život naših sugrađana – zaključila je Buhač.

Inače, predmetna je Radna grupa zadužena za odnose EU-a s prostorom Zapadnoga Balkana, a misija joj je provesti sve potrebne procedure da bi ostvarila opći politički i privredni razvoj te unaprijedila proces stabilizacije i pridruživanja Evropske unije. Integracija u EU sveobuhvatni je proces koji zahtijeva, prije svega, političku volju, te podrazumijeva zajedničke napore svih dionika i konsenzus o reformskoj agendi.

26-04-2024, 12:54

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač sastala se danas sa delegacijom Lovačkog saveza Herceg-Bosne koju su činili predsjednik Dragan Guberac, članovi Predsjedništva Stojan Musa i dr. Mladen Čuturić te sekretar Saveza Ivica Lučić. Razgovarali su o nizu aktivnosti koje Savez i njegove članice provode na terenu.

- Lovački savez Herceg-Bosne broji otprilike 10 hiljada članova, organiziranih u 55 članica od kojih su 43 lovačka društva i 12 privrednih društava. Naš je osnovni cilj planiranje i provođenje jedinstvene lovne politike, razvoja i unapređenja lovstva, uzgoja, zaštite i korištenja divljači, očuvanja prirodnog staništa, biološke i ekološke raznolikosti, lovne edukacije, njegovanja lovačke etike i običaja te zaštite prirode i ljudskog okoliša. U institucionalnom, organizacijskom i stručnom smislu, Savez je danas nezaobilazni faktor, pokretač i dionik svih pozitivnih procesa u lovstvu te promotor lovnih, kulturnih, historijskih i nacionalnih znamenitosti hrvatskog lovca i čovjeka u BiH – rekao je ovom prilikom Guberac naglasivši važnost primjene Zakona o lovstvu na terenu odnosno u lovištima.

Obećavši im i nastavak podrške u djelovanju i ispunjavanju postavljenih ciljeva, premijerka  Buhač naglasila je važnost postojanja Lovačkog saveza Herceg-Bosne.

- S obzirom na činjenicu da djelovanje lovačkih društava obuhvata puno širi spektar aktivnosti od samog lova odnosno da igraju značajnu ulogu u brizi za prirodu i njen održivi razvoj, osobito u očuvanju bioraznolikosti i zaštiti ugroženih vrsta, i dalje mogu računati na podršku Vlade HNK-a u svim društveno i ekološki korisnim projektima – rekla je premijerka Vlade.

25-04-2024, 15:38

Na današnjoj, 17. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Prijedlog Izvještaja o radu Vlade za 2023. godinu te ga uputila u dalju skupštinsku proceduru. Usvojen je i Izvještaj o radu Agencije za privatizaciju HNK-a za 2023. godinu, dok Vlada nije dala saglasnost na Finansijski plan te agencije za tekuću godinu.

Nastavljajući pružati jaku podršku razvoju Aerodroma Mostar kao strateškog privrednog subjekta u Kantonu, Vlada je na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, sa pozicije ''Transfer drugim nivoima vlasti'', odobrila prenos 500.000,00 KM Gradu Mostaru za Aerodrom Mostar.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju koeficijenata za plate uposlenih u osnovnim i srednjim školama, a predmetna se odluka odnosi na spremačice kojima je platni koeficijent povišen sa 1,21 na 1,31. Donesena je i Odluka o visini plate i visini naknada za topli obrok i prevoz za asistente u nastavi za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama u neto iznosu od 800 KM, dok će visina naknada za topli obrok i prevoz biti utvrđena u iznosu kao i za sve budžetske korisnike.

Takođe, usvojen je Izvještaj o radu Žalbenog vijeća Vlade HNK-a za period od 27.3.2023. godine do 27.3.2024. godine. Na sjednici je usvojena Odluka o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti za sklapanje Aneksa Sporazuma o obročnom plaćanju dugovanja za najam poslovnih prostorija s Gradom Mostarom u iznosu od 125.476,32 KM za period od 1.7.2021. do 30.6.2023. godine.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a usvojeno je niz odluka o odobravanju budžetskih sredstava za podršku organizacije naučno-stručnih skupova i simpozija. Usvojena je i Odluka o odobravanju novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK-a za 2024. za Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite sa pozicije ''Sufinansiranje Zavoda za javno zdravstvo'' u iznosu od 177.000,00 KM za redovne mjesečne tranše.

Vlada je odobrila izdvajanje novčanih sredstava za podršku djelovanju Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales Mostar, Udruženja Caritas Biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, Edukacijsko-rehabilitacijskog centra Sv. Josipa Radnik Čitluk, Centra za stara lica Podvelež Mostar te udruženjima Merhamet, Crveni križ HNK-a, Sigurnoj kući te Domu za stara i iznemogla lica Sveta obitelj.

Vlada je pružila podršku djelovanju Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje lica sa invaliditetom i drugih lica Stolac, te prihvatila prijedlog o korekcijama cijena usluga smještaja.

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlada je dala saglasnost za raspisivanje Javnog poziva za predlaganje projekata iz oblasti kulture u iznosu od 240.000,00 KM te Javnoga poziva za sufinansiranje djelatnosti i projekata iz oblasti sporta u iznosu od 280.000,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojen je Program utroška novčanih sredstava podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2024. godinu.

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza usvojena je Odluka kojom je Upravi za ceste odobreno 210.000,00 KM za nabavku automatskih brojača saobraćaja.

Danas je prihvaćen Izvještaj o provedbi Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija te zapošljavanja u HNK-u periodu 2021. – 2024. godina. Raspravljajući o spomenutom izvještaju, Vlada je pohvalila rad Stručnog tima za nadzor i provedbu Lokalnog akcionog plana, ohrabrujući ih da nastave sa aktivnostima još jačeg uključivanja romske zajednice u svakodnevni život i društvene tokove.

 

23-04-2024, 13:17

Nastavljajući aktivnosti oko brige za mlade visokoobrazovane osobe, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona poziva sve pravne subjekte registrovane u HNK-u da iskažu interes i potrebu za saradnjom u vezi sa prijemom pripravnika. U dopisu u kojem iskazujete interes za prijem pripravnika, potrebno je navesti sljedeće:

- stručna sprema osobe za čiji prijem iskazujete interes (VII. stepen stručne spreme ili visoko obrazovanje najmanje prvog stepena koje se vrjednuje sa 180 ECTS bodova odgovarajuće struke);

- poslovi radnog mjesta u skladu sa zanimanjem osobe koja se osposobljava za rad u struci – pripravnika;

- ime i prezime mentora te kratak plan mentoriranja.

Naime, u cilju omogućavanja što kvalitetnijeg obavljanja jednogodišnjeg pripravničkog staža i podrške poslovnim subjektima u HNK-u, Vlada će osigurati sve finansijske obaveze (plata i doprinosi) u vezi sa angažmanom pripravnika dok bi poslodavci bili dužni osigurati samo mjesto obavljanja pripravničkog staža i mentora.

Molimo zainteresovane pravne subjekte da se pisanim putem jave na adresu Vlade HNK-a (Stjepana Radića 3, Mostar) ili na e-mail adresu: vladahnz@tel.net.ba

27-04-2023, 10:58

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona je i Odluka o usvajanju Strategije za mlade HNK za period od 2023. do 2028. godine, zajedno sa pripadajućim Akcionim planom. Premijer HNK, Nevenko Herceg za Fenu je izjavio kako je Vlada HNK, vođena idejom da mladi moraju imati svoj zagarantiran prostor u društvenim kretanjima i stvarnu mogućnost uticaja na procese, donijela Strategiju za mlade sa namjerom otvaranja prostora mladim ljudima za razvijanje kreativnosti i slijeđenja ambicija na putu razvoja lokalne zajednice.

-Na izradi Strategije radili su relevantni pojedinci, stručnjaci iz različitih oblasti djelovanja, a u radnoj su grupi bili i predstavnici mladih osoba koji su dali snažan doprinos provedbi istraživanja, analizi rezultata i stvaranju teksta Strategije. Taj dokument utvrđuje probleme i potrebe mladih, razvija strateške smjerove djelovanja i ciljeve kako bismo unaprijedili položaj mladih i zadovoljili njihove potrebe. Sve je bazirano na ishodima provedenih istraživanja, komentirao je Herceg.

Pojasnio je kako su u Strategiji razrađeni programi za oblasti obrazovanja, kulture, zapošljavanja, stambene politike, socijalne i zdravstvene politike, potom oblasti slobodnog vremena i mobilnosti, sigurnosti mladih i dr.

-Ova je Vlada višestruko posvjedočila svoju okrenutost pružanja podrške mladima u brojnim segmentima življenja, školovanja i rada. Ponosan sam na činjenicu da smo vlastitim sredstvima i, dijelom, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje te Službom za zapošljavanje HNK, u našem mandatu osigurali prvo radno iskustvo za više od 1000 mladih ljudi u zvanjima za koja su se školovali, dok smo u Budžetu za 2023. za tu namjenu planirali dodatnih 5 miliona KM. Stipendiramo više od 3000 studenata, prvi smo pokrenuli programe podrške mladim naučnicima, obnavljamo i unapređujemo školske zgrade, školske sale, podsjetio je prvi čovjek kantonalne vlade.

Strategijom su utvrđena četiri strateška cilja. Prvi je promovisati i unaprijediti programe zapošljavanja mladih i usmjeriti stambene politike za mlade. Drugi je unaprijediti uslove za ostvarivanje prava mladih iz područja socijalne i zdravstvene zaštite. Treći je poboljšati aktivno i kreativno slobodno vrijeme i mobilnost mladih u sigurnom okruženju. Četvrti je promicati važnost odgojno-obrazovnoga sistema i kulturno-umjetničkog aktivizma.

-Kvaliteta Strategije ogleda se u njezinoj razradi. Tako su za svaki navedeni cilj utvrđene mjere i aktivnosti koje direktno utiču na rješavanje problema i zadovoljavanje potreba mladih. Radom na ispunjavanju utvrđenih ciljeva, bit će stvoreni uslovi za afirmisanje mladih, smanjen odlazak mladih iz zemlje, izgrađen konstruktivan i partnerski odnos sa organizacijama koje okupljaju mladež, sve u cilju postizanja višeg nivoa dobrobiti mladih ljudi u društvu. Sve to u konačnici će doprinijeti i privrednom, kao i društvenomu razvoju Kantona, poručio je Herceg.

https://fena.ba/article/1528678/herceg-predlozenom-strategijom-doprinosimo-rjesavanju-problema-i-zadovoljavanju-potreba-mladih

 

20-04-2023, 11:44

Potaknut istupom mostarskih gimnazijalaca, učenika Gimnazije fra Grge Martića, koji su, u okviru Projekta Civitas, pozvali na zakonsko rješenje pitanja uvođenja psihologa u srednje škole na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona, premijer HNK Nevenko Herceg iskazuje javnu podršku tom poticaju, pozdravljajući aktivno uključivanje mladih u sve društvene tokove u zajednici.

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko – neretvanskog kantona je u izjavi za Fenu podsjetio na činjenicu da je Vlada HNK, na samom izmaku prošle godine, na svojoj 193. sjednici, usvojila Zaključak kojim je resorno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta zaduženo pokrenuti aktivnosti na angažovanju psihologa u školama.

''U stalnoj sam komunikaciji sa resornim ministrom i ova je tema blizu provedbe odnosno očekujem skorašnje rješenje svih nužnih pretpostavki za raspisivanje javnih konkursa za zapošljavanje psihologa u osnovnim i srednjim školama na prostoru svih gradova i općina HNK. Potrebna sredstva za finansiranje troškova bruto plata i naknada osigurali smo u Budžetu za tekuću godinu, rekao je Herceg, čvrsto se zauzimajući za realizaciju ovog projekta, svjestan, kako ističe, stvarne potrebe uključivanja ove struke u rad naših škola.

Sagledavajući, kaže, užurbani ritam i sve izazove savremenog doba kojima smo izloženi, a koje na poseban način pogađaju i opterećuju mlade ljude, briga za očuvanje mentalnog zdravlja nije opcija nego nužnost i odgovornost za osiguranje stručne i odgovarajuće pomoći našoj djeci po ovom pitanju leži na svima nama.

-Duboko svjesni toga, a želeći ići ukorak sa standardima visoko razvijenih evropskih zemalja, mi u Vladi HNK prepoznali smo važnost ove teme i, evo, već nekoliko mjeseci radimo na njezinoj realizaciji, dodao je Herceg.

Poručujući kako se cijelo društvo mora uključiti u svojevrsno sazrijevanje i destigmatiziranje osoba koji su u potrebi za stručnom pomoći od strane psihologa, dodao je kako su pojave društvenih osuda nažalost još uvijek jako prisutne.

-Zbog toga i jest važno djeci i mladima omogućiti susret i razgovor sa stručnjakom u sredini koju poznaju i u kojoj se osjećaju sigurno, a škola svakako treba biti takvo mjesto, zaključuje čelni čovjek Vlade HNK.

Inače, Vlada HNK nastavlja sva pitanja iz oblasti obrazovanja stavljati u sami vrh svojih prioriteta, uporno podižući i radni i životni standard prosvjetnih radnika na cjelokupnom prostoru HNK. Tako su, kazuje nam Herceg, u pripremi i novi kolektivni ugovori koji će našim prosvjetarima osigurati neke dodatne pogodnosti i još bolje radne uslove, ali i zaslužene finansijske naknade za njihov rad.'', izjavio je premijer Herceg.

https://www.fena.ba/article/1527754/herceg-uskoro-uvodimo-psihologe-u-skole-u-hercegovacko-neretvanskoj-zupaniji

 

23-01-2023, 14:31

Pravo na prvu stipendiju i subvenciju iz ovogodišnjeg konkursa za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022./2023. ostvario je 1.151 student, od prijavljenih njih 1.179, čime je broj stipendista premašio 3.000.  

Od 1.150 studenata, njih 1.120 će koristiti pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uslove za subvenciju smještaja u studentskim domovima.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK Rašid Hadžović ističe kako će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 iznositi 150 maraka, a subvencije smještaja umjesto 189 iznosit će 230 maraka.

- Time su Ministarstvo i Vlada HNK nastavili proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja - podvukao je ministar Hadžović. 

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK, Ministarstvo je uz saglasnost kantonalne vlade donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uslove dobili sredstva po ovom javnom pozivu.

- Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinansiranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekat u HNK realizira drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali podršku mladim naučnicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i naučnih radova - naglasio je ministar Hadžović.

Javni poziv za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK, kao i protekle godine obuhvatao je pet programa, a pravo na sufinansiranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija) ostvarila su 54 doktoranta. Pravo na sufinansiranje naučno-istraživačkog/umjetničko-istraživačkog rada u okviru izrade doktorske disertacije ostvarilo je 5 doktoranata, pravo na sufinansiranje troškova odbrane doktorske disertacije 12 doktoranata, pravo na sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanja na međunarodnim konferencijama ostvarila su 33 doktoranta i podršku izdavanju novije naučne i stručne literature, te univerzitetskih udžbenika dobio je 21 doktorant.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovim je putem svim dobitnicima stipendija, subvencija i naučnicima zaželio mnogo uspjeha i sreće u njihovom daljem radu, studiranju i usavršavanju.

Ujedno se zahvalio ministru finansija u Vladi HNK Adnanu Faladžiću i svim članovima Vlade na čelu s premijerom Kantona Nevenkom Hercegom što su podržali ovakve aktivnosti.

Kako je ranije istaknuto iz Vlade HNK, odgoj i obrazovanje Vlada je postavila kao jedan od najvažnijih prioriteta u svom radu.

- Sve to na tragu je šireg plana demografske obnove i zadržavanja mladih na ovim prostorima, uz nezaobilazan rast i razvoj kroz osiguranje stalnog poboljšanja općeg standarda i života i obrazovanja i rada - naglasio je premijer Nevenko Herceg, povodom odluke o dodjeli stipendija i subvencija.

Posebno je izrazio zadovoljstvo odlukom Vlade kojom su povećane studentske stipendije, čime je obuhvaćeno više od 3.000 studenata s prostora HNK koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja.

- Na to imamo pravo biti ponosni - konstatirao je Herceg, napominjući kako ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju te kako je već neko vrijeme poticao na donošenje ovakve odluke, koju su prihvatile i kolege poslanici i ministri, odnosno čelnici kantonalnih resora.  

Podsjetio je da su prvi u Kantonu pokrenuli programe podrške mladim naučnicima, a da je već poznato kako na 'leđima' ovog kantona počivaju najveća novčana izdvajanja za niz centralnih nacionalnih, univerzitetskih, zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, medijskih, sportskih i drugih institucija.

Po njegovim riječima, samo lani za podršku mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK izdvojeno je pola miliona maraka.

- Pomogli smo i sufinansiranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), sufinansiranje naučno-istraživačkog rada u okviru izrade disertacije, sufinansiranje troškova odbrane disertacije, sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanje na međunarodnim konferencijama, itd. - podsjetio je premijer Herceg.

Ocijenio je da Vlada HNK stalno potvrđuje maksimalnu socijalnu osjetljivost, podsjećajući na podrške školarcima, studentima, pripravnicima, pa na kraju i mladim naučnicima, članovima akademske zajednice.

Naime, ove školske godine osigurali su besplatne školske udžbenike za sve učenike u osnovnim školama u HNK, njih više od 16.800 u svih devet razreda osnovnoškolskog sistema. 

Također kontinuirano provode programe primanja pripravnika, osiguravajući mladim ljudima prvo radno iskustvo i, po riječima premijera Hercega, dosad je za više od 1.000 osoba u kantonalnim organima HNK osigurana mogućnost sticanja jednogodišnjeg staža.

Pored toga, Vlada je osigurala jednokratnu podršku nezaposlenima s evidencije Službe za zapošljavanje, kao i za 5.500 zaposlenih korisnika kantonalnog budžeta.

Na kraju, udvostručila je i novčanu podršku majkama-porodiljama, produživši je sa ranijih šest na punih dvanaest mjeseci. 

https://fena.ba/article/1302956/program-stipendiranja-vlade-hnz-a-premasio-3-000-studenata-video

22-12-2022, 11:24

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas raspravlja o Vladinim izmjenama i dopunama Budžeta za tekuću te o Nacrtu Budžeta HNK za 2023. godinu. Također, na dnevnom redu su Izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, kao i Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Kantona za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja tri bolnice u HNK.

Tim povodom dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona za Fenu podsjetio je na činjenicu da njegova vlada uspijeva sve ove godine održati pozitivnu praksu usvajanja svih važnih finansijskih dokumenata za narednu godinu prije isteka tekuće, što omogućuje stabilno i sigurno finansijsko funkcionisanje cijelog društva već sa početkom kalendarske godine.

- Izgradili smo stabilan i siguran kanton. Riznica nije puna, ali nije ni prazna. Budžet i dalje skrbi za sve socijalne aspekte života, ali ima i snažnu razvojnu dimenziju, a kako o od skupštinskih poslanika očekujem podršku po svim današnjim tačkama, tako i saglasnost za zaduženje kod Razvojne banke od 15 miliona KM za dovršetak vitalnih projekata izgradnje i opremanja nove zgrade Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) SKB-a Mostar i niza odjela dvaju preostalih bolnica u HNK, u Mostaru i Konjicu, budžet za narednu godinu u konačnici će nadmašiti Budžet HNK za 2022. – komentirao je Herceg, istaknuvši kako su pred Skupštinom Izmjene i dopune Budžeta u iznosu od 325.500.000 KM.

- Tim je dokumentom Vlada potvrdila odgovornost u radu i racionalnost u upravljanju javnim finansijama. Njime pravimo još snažniji iskorak, dajemo punu podršku jedinicama lokalne samouprave za njihove ideje usmjerene razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima, ali i na svim drugim poljima. Njime potičemo privredu, poljoprivredu, turizam, povećavamo primanja svih budžetskih korisnika. Na primjer, osim svih zakonom utvrđenih obaveza, predvidjeli smo i šest miliona KM na ime dodatne podrške budžetskim korisnicima, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Potaknuti spomenutom krizom, predvidjeli smo i dodatnih tri miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u Kantonu – ističe premijer HNK.

Pojasnio je kako je, rebalansom Finansijskog plana ZZO-a, predviđeno i dodatnih 13 miliona KM za zdravstvene ustanove, te je i ovom prilikom javno pozvao poslodavce i osnivače bolnica i domova zdravlja u HNK da ih tih sredstava, ukupno 16 miliona KM, omoguće isplatu podrške i zdravstvenim djelatnicima koji opravdano traže svoja prava, ali na pogrešnoj adresi.

- Ovo treba jasno iskomunicirati. Kanton nije osnivač tih ustanova, a kontinuirano iznalazi načine osiguranja dodatne finansijske podrške i bolnicama i domovima zdravlja. U ovih 16 miliona, koji su dodatni plus na sve što je za zdravstvo izdvojeno u 2022. godini, ima dovoljno prostora i za podršku  zdravstvenim djelatnicima, gdje mislim na onaj iznos od 1.080 KM po korisniku, ali i za podmirenje niza drugih obaveza i tekućih troškova – precizirao je Herceg.

Premijer HNK podsjetio je kako su prošle sedmice izmirili gotovo tri miliona KM na ime nabavke udžbenika za sve osnovnoškolce, od čega su u potpunosti rasteretili sve općine i gradove. Nastavljaju i sa podrškom za naučnike, potom za projekte dva univerziteta, ustrajavaju u stipendiranju i subvencioniranju više od 2.500 studenata, a i ove će godine u kantonalne organe i ustanove primiti značajan broj pripravnika koji će tako steći svoja prva radna iskustva.

- U ovim izmjenama i dopunama planirali smo sredstva kojima kontinuirano poboljšavamo materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju na osnovu Zakona o zaštiti porodice sa djecom. Nastavljamo brinuti za borce i potvrđujemo spremnost da svima njima, osobito preduzetnicima iz te populacije, osiguramo podršku za njihove razvojno-poduzetničke projekte. Uspjeli smo riješiti pitanje osiguranja naših vjerskih službenika, pomažemo obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata. Značajna sredstva planiramo za rekonstrukciju i investicijsko održavanje pravosudnih, policijskih i zdravstvenih te školskih i sportskih objekata i infrastrukture. Kroz projekat energetske efikasnosti, obnovili smo na desetine objekata i sve smo bliže cilju, a to je obnova svih javnih objekata u HNK – dodao je premijer, dotaknuvši se i nasljeđenih obaveza po pravomoćnim sudskim rješenjima i vansudskim nagodbama.

- Te obaveze sustavno izmirujemo po dinamici koja je dogovorena sa našim socijalnim partnerima, a ova vlada nije generirala stvaranje niti jedne nove presude po osnovama bilo koje povrede radničkih prava. Ponosan sam na izvrsne odnose sa sindikalnim organizacijama korisnika kantonalnog budžeta. Sa svima imamo sklopljene nove kolektivne ugovore, s nizom novih i značajno unaprjeđenih radničkih prava – komentirao je Herceg poručivši kako Vlada u potpunosti ispunjava sve obaveze preuzete tim kolektivnim ugovorima, potpuno opredijeljena uspješno odgovoriti krizama i, povrh svega, zaustaviti odljev mladih i visokoobrazovanih osoba.

- Na kraju, vezano za Nacrt Budžeta za 2023., po svojem ukupnom iznosu i strukturi, na tragu je Vladina obećanja s početka mandata. Mi vodimo odgovornu politiku i poduzimamo mjere koje funkcioniranje Kantona usklađuju sa realnim mogućnostima i potrebama, odnosno koje su zaustavile raniju praksu budžetskog deficita te doprinjele konsolidiranju stanja na polju kantonalnih javnih finansija. K tome, budžet su učinile razvojnim, sačuvavši i unaprijedivši i njegovu socijalnu dimenziju. Pred poslanicima je danas uravnotežen budžet koji se zasniva na realnoj projekciji prihoda i sa njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva budžetskih korisnika, a sa druge rezultat ostvarenja Budžeta u 2022. godini – dodaje Herceg, uz napomenu kako Nacrt donose u vrijeme kada smo suočeni s vrlo ozbiljnom privrednom krizom koja se ogleda u evidentnim poskupljenjima životnih namirnica i drugih proizvoda.

- No, unatoč tome, uvjeren sam kako je planiran realno i kako ćemo zadržati stabilnost javnih finansija i u godini koja je pred nama. Uz to, u ovom smo dokumentu zadržali postojeći nivo prava, a u skladu sa projekcijom rasta prihoda ojačali smo razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i podrške. Uvjeren sam kako će poslanici danas konstruktivno raspravljati o predloženim dokumentima, kako ćemo ih zajednički unaprjediti i osigurati njihova usvajanja do kraja godine čime ćemo osigurati i realizaciju obaveza koje su vezane za usvajanje, prije svega, Rebalansa budžeta za 2022. – zaključio je Herceg, poručivši kako od poslanika očekuje prepoznavanje važnosti ovako utvrđenoga Prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta za 2022. i Nacrta budžeta za 2023. i kako će oba dokumenta dobiti punu podršku kako bi Vlada uspjela odgovoriti izazovima i zadaćama koje su pred njom i svima nama. 

https://fena.ba/article/1299361/herceg-od-skupstinskih-zastupnika-danas-ocekujem-punu-potporu-vitalnim-dokumentima-za-stabilan-razvojni-put-hnz-a

24-11-2022, 10:08

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrđeno da promjenom pondera Kantonu Sarajevu nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža koje su tražile zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Komentirajući ovu presudu koja se odnosi na primjenu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čije su izmjene godinama tražili svi ostali kantoni u FBiH, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona izjavio je za Fenu kako je Sarajevo neopravdano bilo u povoljnijem položaju u odnosu na sve druge prostore u Federaciji te da je sada njegovo argumentirano nastojanje konačno i sudski potvrđeno što će, ocijenio je, donijeti boljitak cjelokupnoj Federaciji.

- Činilo mi se ponekad kako sam bio poprilično usamljen u javnomu prostoru kada govorimo o ovoj problematici. Da budem do kraja izravan, raduje me što su i kolege iz drugih kantona konačno otvorili oči i u ključnomu trenutku javno progovorili. Pokazali smo zajednički kako više nijedan kanton, osim onoga privilegiranog, ne pristaje na ovako diskriminirajuće zakonske odrednice - poručio je predsjednik Herceg.

Dodao je kako je zbog primjene ranije verzije Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNK izgubio gotovo jedan i pol godišnji budžet.

- To je novac kojim smo, kroz proteklih petnaest-šesnaest godina, mogli pokrenuti čitav niz dodatnih razvojnih projekata, još i snažnije poboljšati materijalne statuse naših budžetskih korisnika, dodatno uložiti u javnu infrastrukturu, gospodarske zone, prometno povezivanje, potom u prosvjetu, znanost, kulturu i sport… Raduje me ova vijest o presudi Ustavnoga suda FBiH i očekujem hitnu primjenu usvojenih i, evo, sudski potvrđenih izmjena predmetnoga zakona jer raspodjela javnoga novca ne smije više biti diskriminatorna i u korist samo jednog administrativnog prostora u FBiH, što je bila odlika i bivšeg sistema odnosno bivše države - zaključio je predsjednik Herceg.